ulog u najmlađe

Ovo su hrvatski gradovi koji najviše izdvajaju za dječje vrtiće; pogledajte koliko se novih gradi

14.08.2019 u 21:33

Bionic
Reading

Oko 500 dječjih vrtića trenuto se gradi ili obnavlja u Hrvatskoj, a oko 200 ih je u naseljima do 5 tisuća stanovnika. Cilj je EU-a da do iduće godine 95 posto djece pohađa dječji vrtić. A evo koji su hrvatski gradovi ušli u top 10 po izdvajanju za predškolsko obrazovanje u 2019.

Vinkovci i Nin rekorderi su po izdvajanju za predškolsko obrazovanje prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018., analizirao je gradonačelnik.hr.

U top 10, prema njihovom istraživanju, su isključivo mali i srednji gradovi. Vinkovčani su za vrtić iz proračuna izdvojili 9,50 posto, a slijedi Nin s 8,60 te Oroslavje s 8,09 posto. U prvih deset su još Dugo Selo, Bjelovar, Varaždinske Toplice, Mursko Središće, Knin, Kaštela i Novi Marof.

Nin je, pak, sa 1.127,7 kuna po stanovniku uvjerljivo vodeći grad po izdvajanju za predškolsko obrazovanje, a iza njega slijede Vinkovci s 315,4 kune, Samobor 300, a potom Knin, Poreč, Prelog, Bjelovar, Sveta Nedjelja, Dugo Selo i Oroslavje.

Dječji vrtić Vinkovci od jeseni će pohađati 30 mališana više nego lani, upisano ih je 473. Listi čekanja zasad nema. Trenutačno se radi na izradi glavnog projekta izgradnje novog vrtića 'Vladimir Nazor' koji će imati kapacitet 200 mališana, što je najviše do sada.

'Temeljem iskustva drugih gradova odlučili smo se za princip modularne gradnje budući se ostavlja na taj način i mogućnost jednostavne i brze kasnije nadogradnje dječjeg vrtića ukoliko se ukaže potreba za proširenjem, te se nadamo da ćemo novi objekt dobiti u što skorijoj budućnosti', rekao je za vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Dok je mjesečna ekonomska cijena po djetetu ovdje 1.250 kuna za primarni 10-satni program za djecu vrtićke dobi odnosno 1.300 kuna one jasličke dobi, vinkovački roditelji uz subvenciju grada za prvo dijete plaćaju 650 kuna za vrtić odnosno 750 za jaslice, za drugo dijete 450 odnosno 500 kuna dok je smještaj trećeg djeteta za vrtić i jaslice cijena 100 kuna.

Oroslavje je treći grad u Hrvatskoj prema visini izdvajanju proračunskog novca za predškolsko obrazovanje u prošloj godini, deseti gleda li se taj udjel prema glavi stanovnika. Na godišnjoj razini izdvaja se dva milijuna kuna. Imaju dva vrtića koje pohađa oko 150 djece.

'Roditelji smještaj u vrtiću plaćaju 640 kuna za prvo dijete, za drugo 400, a za treće je besplatno i s time smo grad s najjeftinijim dječjim vrtićem u Hrvatskom Zagorju. Također, osim što subvencioniramo i pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, ne radimo razliku niti u cijeni koju grad izdvaja za djecu bilo u privatnom, bilo u gradskom vrtiću, te je iznos koju grad plaća po djetetu 960 kuna, odnosno 1200 za drugo dijete, a za treće i svako daljnje cijenu vrtića grad pokriva u potpunosti', rekao je za gradonačelnik.hr gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Bjelovarčani u posljednje dvije godine izdvajaju najviše sredstava ikada u svojoj povijesti za predškolski odgoj i podizanje standarda u vrtićima.

'Energetski smo potpuno obnovili dva najveća vrtića u gradu Bjelovaru za oko 7 milijuna kuna, dok za treći vrtić u Radničkom naselju upravo traje energetska obnova vrijedna 1.2 milijuna kuna. Ove godine započinju i radovi vrijedni oko 8 milijuna kuna na izgradnji novoga vrtića u Gudovcu financiranog iz mjere ruralnog razvoja EU. Bit će to prvi novi vrtić nakon nekoliko desetaka godina koji je izgrađen u Bjelovaru', objašnjava Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara kojemu je cilj imati jedan od najkvalitetnijih, kako je rekao, vrtićkih sustava u zemlji.

'Svjesni smo da dobri uvjeti u predškolskom odgoju bitno utječu na daljnju budućnost djeteta u obrazovnom sustavu', dodao je.