budući šef liberala

S 37 godina već je nanizao nekoliko funkcija, a na čelu Bjelovara otvorio građanima blagajnu: Tko je i što sve posjeduje Dario Hrebak?

20.05.2019 u 15:53

Bionic
Reading

Već od ponedjeljka građani Bjelovara na web stranicama gradske uprave mogu pogledati svaki trošak iz gradskog proračuna. Putni nalozi, kupljeni uredski materijal, kava, ručak - svi se ti troškovi odsad mogu pogledati transparentno, a do toga ne bi došlo da nije bilo i političke volje i truda bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka

Iako je još nepoznat široj javnosti, ovaj 37-godišnji rođeni Bjelovarčanin već nekoliko godina sjedi na visokim političkim funkcijama.

Hrebak je osnovnu i srednju školu završio u Bjelovaru, dok je u Zagrebu završio visoku policijsku školu te postao diplomirani kriminalist. Prvih nekoliko godina radio je kao policijski inspektor u bjelovarsko-bilogorskoj PU, nakon čega odlazi raditi u MUP-ov Odjel za azil. Od 2013. do 2015. voditelj je Odjela za statusna pitanja stranaca u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Na parlamentarnim izborima 2015. postaje saborski zastupnik HSLS-a, a na početku Plenkovićeve vlade 2016. imenovan je za državnog tajnika u MUP-u. Sve se to mijenja već 2017., kad na lokalnim izborima osvaja mandat te postaje gradonačelnik Bjelovara.

Pola plaće odlazi na kredit

Gradonačelnička plaća mu je oko 15 tisuća kuna neto, no dobar dio odlazi mu na kredit, pokazuje njegova imovinska kartica. Naime, Hrebak je lani u Hrvatskoj poštanskoj banci dignuo kredit od 1,2 milijuna kuna s kamatom od 3,30 posto. Mjesečna rata iznosi mu vrtoglavih 8206 kuna.

Hrebak je sa suprugom, koja je zaposlena u bjelovarskom Općinskom državnom odvjetništvu, vlasnik i nekoliko nekretnina. Supruga je vlasnica stana od 50 kvadrata i pripadajuće garaže na zagrebačkom Trnju, dok u Bjelovaru ima čak dva stana. Jedan, od 80 kvadrata, nalazi se odmah pored bjelovarske tržnice, a vlasnica je i stana od 154 kvadrata koji je kupila uz pomoć kredita, čija se vrijednost procjenjuje na 900 tisuća kuna. Hrebak je vlasnik Opel Insignije iz 2011. godine, automobila čija je vrijednost procijenjena na 75 tisuća kuna. U svom vlasništvu ima i dionice Ingre i Vjesnika.

Svaka lipa transparentno

Iako je na čelu Bjelovara tek dvije godine, cilj mu je pretvoriti ga u najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Građanima je najprije otvorio proračun te su mogli gledati kako se proračun i čime puni, kako se troši, i to sve do treće razine. Od ponedjeljka je građanima dostupna i besplatna aplikacija putem koje mogu imati uvid u sve isplate iz proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika Grada.

'Meni su već nekoliko puta rekli da ću izgubiti izbore ovakvim vođenjem, a što sad - da odustanem i priklonim se većini? Nisam rođen kao gradonačelnik i neću kao takav umrijeti. Želimo li ići naprijed kao društvo, moramo se odvažiti na hrabre i neobične poteze', kazao je Hrebak kad njegove nove mjere nisu svi dočekali s oduševljenjem.

  • +11
Dario Hrebak Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Uskoro preuzima HSLS?

Kako se uspinjao najprije u policiji, a kasnije u politici, Hrebak se penjao i u stranci. U HSLS se učlanio 2006., a već sljedeće godine postao je predsjednik Mladih liberala i član predsjedništva stranke. Potpredsjednik HSLS-a postaje 2012., a 2015. i drugi čovjek te stranke.

Već se govori da će upravo on naslijediti Darinka Kosora na čelu te postati novi šef HSLS-a. Ako bude izabran, Hrebak već najavljuje zaokret, iako Kosoru priznaje da je ulazeći u dvije koalicije s HDZ-om stabilizirao stranku.

'Do ove situacije smo se i doveli jer smo prije nego što smo počeli pokretati nešto razgovarali o koalicijama. Prvenstveno me zanima to da mi u Bjelovaru pokažemo da možemo napraviti dobru liberalnu priču, da pokažemo da nisu u pravu svi oni koji govore da u Hrvatskoj liberalna opcija ne može egzistirati. Smatram da prilika postoji jer vidim da ima dosta birača koji danas nemaju za koga glasati. Smatram da bi HSLS trebao samostalno izaći na iduće parlamentarne izbore. Uvjeren sam da HSLS može prijeći prag od pet posto i potom biti king maker, opcija bez koje se neće moći sastaviti iduća Vlada. Mene čak ne zanima hoće li to biti lijeva ili desna Vlada. Mene zanima jedino da iduća Vlada napravi snažan, radikalan iskorak. Ako preuzmem HSLS, želim da budemo spremni ukinuti županije. Kome one trebaju? Županije se ne mogu same financirati i treba ih ukinuti, ničemu ne služe, to su izmišljene tvorevine. Zatim, trebamo smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru jer ne možemo stvarati novo, dinamično gospodarstvo na starom i potrošenom birokratskom modelu iz prošlog stoljeća', podijelio je Hrebak svoja razmišljanja u intervjuu za Globus.