istraživanje u velikoj britaniji

Ovo bi mogla biti dva najčešća simptoma Covida kod djece

04.09.2020 u 19:08

Bionic
Reading

Proljev i povraćanje mogli bi biti važan znak Covida-19 kod djece, kazali su znanstvenici te zatražili da se i ti simptomi dodaju postojećem popisu, piše Guardian

Popis simptoma Covida-19 kod djece zasad uključuje svega tri stavke: visoku temperaturu, novi, uporni kašalj i gubitak ili promjene u osjetima okusa i mirisa, prenosi iz britanskog medija Jutarnji list.

Brojne studije pokazale su da su najčešći simptomi kod odraslih bol u mušićima, slabost, zbunjenost, bol u prsima i želučani problemi. Prema studiji King's Collegea u Londonu, koja tek čeka rezenziju, glavni simptomi mogu se podijeliti u šest glavnih skupina, a jedna od njih su upravo probavni problemi.

No sada su istraživači s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu potvrdili da je nervozni želudac jedan od glavnih simptoma Covida-19 kod djece.

'U našoj grupi, proljev i povraćanje su bili precizniji pokazatelj od, recimo, kašlja pa čak i promjena u osjetu okusa i mirisa', kazao je doktor Tom Waterfield, autor studije. 'Ako doista želite dijagnosticirati infekciju kod djece, obratite pažnju na proljev i povraćanje, a ne samo na simptome u gornjim dišnim putevima.'

Waterfield je kazao i da se pomoću dosad prepoznatih simptoma infekcije Covidom-19, zaraza precizno može utvrditi u 76 posto slučajeva simptomatične djece, no kad se dodaju i gastrointestinalni simptomi, onda pouzdanost dijagnostike ide i do 97 posto.

Studija je provedena između 6. travnja i 3. srpnja i u nju je bilo uključeno 990 djece zdravstvenih radnika u dobi od dvije do 15 godina. Nitko od njih zbog Covida-19 nije zaprimljen u bolnicu.

Svoj djeci obuhvaćenoj ispitivanjem, bili su uzeti uzorci krvi kako bi se vidjelo imaju li antitijela na novi koronavirus, a podaci su prikupljani i kako bi se vidjelo imaju li ikakve simptome. Važno je naglasiti da je ovo potonje obavljeno prije nego su došli rezultati testova na antitijela.

  • +7
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

Znanstveni tim je otkrio da 68 djece – 6,9 posto od ukupnog broja – imaju antitijela na Covid-19 te da su preboljela bolest. Od njih je samo polovina imala simptome.

Neki simptomi su bili uobičajeni: 31 posto djece imao je vrućicu, 18 posto glavobolju, 19 posto želučane tegobe, proljev, povraćanje i grčeve. Kod djece koja nisu imala antitijela, ovi su se simptomi javljali u 11, četiri i tri posto slučajeva.

I dok je samo 34 posto od djece obuhvaćene studijom imalo simptome, Waterfield kaže kako su ova saznanja jako važna jer su proljev i povraćanje bili jasan i očigledan problem za uočavanje.

Kaže i kako bi ovo trebalo biti ohrabrujuće za roditelje jer će to značiti da curenje nosa i kihanje - čega će na zimu biti jako puno - nisu znak Covida-19.

Profesor Tim Spector s King's Collegea u Londonu kaže kako su ova saznanja u skladu s rezultatima istraživanja njegova tima.

'Naše istraživanje obuhvatilo je skoro 250.000 djece te također pokazalo da kod djece pozitivne na Covid-19 kašalj nije toliko uobičajen simptom kao kod odraslih.'

'Također smo primijetili i gubitak apetita koji je čest i kod običnih viroza', kazao je Spector i dodao da su želučani problemi prisutni i kod odraslih i kod djece, no da su kod djece puno učestaliji.

Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial Collegeu u Londonu, kaže kako bi bilo jako korisno novim saznanjima upotpuniti listu simptoma.

'Ovo je važna studija koja se poklapa s ranijim istraživanjima te pokazuje da su i želučane tegobe čest simptom Covida-19', kaže Altmann.

'Postalo je posve jasno da imamo veliku sivu zonu u kojoj su svi oni koji imaju simptome, a još nemaju pozitivan PCR test. Prepoznati stvarne simptome Covida-19 bit će jako važno najesen kad se sva djeca vrate u škole.'