GRADONAČELNIK KOJI VRAĆA NADU

Ovako se izražava 'ljubav prema svome Gradu'

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 02.08.2014 09:06
  • Objavljeno 02.08.2014 u 09:06
Željko Lacković

Željko Lacković

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Kako se može izaći iz proračunskog manjka i odgovorno obnašati (gradsku) vlast, zorno pokazuje prvi čovjek Đurđevca Željko Lacković, zacijelo jedan od najodgovornijih, ali i najsmjelijih gradonačelnik u Hrvatskoj

Ne samo da za svoj rad ne prima plaću, nego je plaće u gradskoj upravi i ustanovama osjetno smanjio nedugo nakon pobjede na proljetnim prijevremenim izborima, a zatim je članovima Županijskog izbornog povjerenstva, redom sucima općinskog i županijskog suda, odbio isplatiti naknadu za rad od 3.600 kuna smatrajući da nije pravična. No to ni izdaleka nije sve što je poduzeo radi stabilizacije poslovanja Grada Đurđevca.

Nakon što su lani prvi put izabrani Lackovića za gradonačelnika na redovnim izborima, Đurđevčani su 23. ožujka morali na izvanredne, jer njegov prijedlog proračuna nije prošao u Gradskom vijeću gdje je njegova nezavisna lista imala šest od 16 vijećnika. To su birači odlučili promijeniti: nezavisna lista okupljena pod sloganom 'Ljubav prema svome Gradu', prvi put u Hrvatskoj, dobila je 50 posto glasova birača i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, dok sam je Lacković već u prvom krugu među šest kandidata osvojio 60 glasova.

Na prijevremenim izborima sudjelovalo je deset izbornih lista koje su činile 12 političkih stranaka i jedna nezavisna opcija HDZ i SDP, koji su bili kreatori rušenja proračuna na koji nisu dali nijedan amandman, ukupno su osvojili 30 posto glasova birača.

'Prvi rezovi bili su smanjivanje plaća zaposlenih u gradskoj upravi i svim gradskim ustanovama za 21 posto, i to deset dana nakon stupanja na dužnost. Odmah sam započeo pregovore sa sindikatima radi smanjivanja ostalih prava, a nakon tri neuspjela sastanka donio sam odluku o raskidu svih kolektivnih ugovora. Nadalje, već na prvoj sjednici Gradskog vijeća donesene su odluke o ukidanju naknada za rad svih vijećnica, kao i članovima mjesnih odbora te svih drugih radnih tijela Gradskog vijeća i gradonačelnika', prisjeća se gradonačelnik Lacković dodajući da je donesena i odluka o prodaji sve gradske imovine koja nije u funkciji izvršavanja poslova iz nadležnosti Grada.


Sve poduzete mjere, kako naglašava, imale su za cilj stabilizaciju gradskih financija i donošenje razvojnog proračuna.

'Svi oblici štednje koje sam poduzeo stupanjem na dužnost gradonačelnika bili su odgovor na financijsku situaciju koju sam zatekao, a moje volontiranje, odnosno rad bez naknade, imao je za cilj ukazivanje na nužnost smanjivanja troškova po svim osnovama i na svim razinama. Naime, zatečeni gradski proračun bio je u kontinuiranom četverogodišnjem deficitu, dok su dospjele evidentirane nepodmirene obveze iznosile oko četiri milijuna, a još oko 2,5 milijuna bilo je neevidentiranih. Grad se prikriveno financirao i održavao je likvidnost nezakonitim korištenjem revolving kredita od milijun i pol kuna i kroz likvidnost komunalnih tvrtki kojima je dugovao za osnovno redovito korištenje usluga oko dva milijuna kuna, dok su taj novac komunalne tvrtke dugovale dobavljačima', objašnjava Lacković.

Sve zaostale račune i spomenuti kredit Grad Đurđevac uspio je platiti u godinu dana, a deficit od oko četiri milijuna smanjio je za polovicu, tako da je ponovno stekao kreditnu sposobnost zahvaljujući primjernim mjerama štednje na izdacima za zaposlene, ali i uštedama na materijalnim sredstvima do kojih se došlo provođenjem objedinjenih postupaka javne nabave, uvođenjem riznice te odgovornim planiranjem i kontrolom svih izdataka.

Lacković, međutim, ne smatra da je previše restriktivan. 'Smatram da se za sadašnji model upravljanja Gradom ne može reći da je štedljiv, jer se štednja ne provodi na području ulaganja u razvojne projekte te na području društvene i socijalne uloge Grada. Grad je ustrojen da provjeri svaki trošak koji nastaje u poslovanju, a to znači da poslujemo i trošimo racionalno, odnosno odgovorno. Štedimo na način da se trenutačno ne zadužujemo, već vraćamo preostale kredite kako bismo imali što bolju kreditnu sposobnost u vremenu kada naši projekti dobiju potpore vanjskog sufinanciranja, jer ćemo morati osigurati svoj udio u projektima', naglašava đurđevački gradonačelnik.

Lacković je siguran da njegovi sugrađani izuzetno podržavaju ovakvo racionalno i odgovorno upravljanje javnim novcem i imovinom kojeg nedostaje u mnogim našim sredinama, a za to daje i objašnjenje.

'Sada dobivaju potvrdu da je moguće pošteno upravljanje bez utjecaja politike, odnosno političkih stranaka i njihovih osobnih i stranačkih interesa. Smatram da će političke stranke u Đurđevcu još dugo vremena tražiti put do svojih birača. Odgovornog upravljanja javnom imovinom nema upravo zbog sadašnjeg političkog ustroja, odnosno rezultata važećeg političkog zakonodavstva u kojemu opstanak pojedinca koji obnaša javne dužnosti i onih koji sudjeluju u radu predstavničkih tijela isključivo ovisi o poslušnosti i izvršavanju naloga nadređenih, pa je tako moguće da u Sabor ulaze osobe koje dignu ruku za odluke suprotne njihovim osobnim stavovima i osjećaju pravednosti. Tako dugo dok se pojedina sredina ne riješi političkog poltronstva neće biti odgovornog obnašanja dužnosti, odnosno sve dok se Zakonom o političkim strankama ne uvede viši stupanj demokratičnosti u same stranke, a izbornim zakonom kroz preferencionalno glasovanje odgovorni predstavnici naroda u Sabor', upozorava Lacković.

Gradonačelnik koji od privilegija koristi samo službeni BICIKL

'Prema dostupnim podacima, jedini sam gradonačelnik u Hrvatskoj koji dužnost obavlja u potpunosti volonterski, odnosno u svom trošku, jer neki kolege koji su također volonteri i ne primaju naknadu ostvaruju primanja kao saborski zastupnici ili umirovljenici. Budući da plaću primam u svojem odvjetničkom uredu, mogu si priuštiti da ne primam naknadu za svoj rad u Gradu, iako sam angažiran gotovo 24 sata na dan', naglašava Lacković. Za potrebe obavljanja posla ne koristi službeno vozilo i mobitel, a na raspolaganju ima jedino službeni gradski bicikl. 'Ne isplaćujem si dnevnice ni putne troškove. Iako uštede koje proizlaze iz ovakvog obnašanja dužnosti gradonačelnika nisu značajne za gradski proračuna, želim svojim primjerom svjedočiti da je potrebno u današnjoj Hrvatskoj promijeniti pristup. Politikom se trebaju baviti materijalno neovisne osobe ili osobe koje nemaju materijalnih ambicija kroz obnašanje javne dužnosti. Bez odgovornosti pojedinca u sustavu koji je ozakonio grabež društvene i javne imovine nema mjesta za zadovoljnog građanina. I sada smo tu gdje jesmo', jasan je gradonačelnik Đurđevca koji je zbog racionalnog poslovanja završio na sudu: utužen je jer članovima Županijskog izbornog povjerenstva nije htio isplatiti naknade za koje drži da su u nerazmjeru s njihovim radom, neovisno što je odluku o tome donijela Vlada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!