ČISTE TEK ENTUZIJASTI

Ovako dočekujemo sezonu?! Poznate viške plaže zatrpane smećem

01.05.2018 u 16:04

Bionic
Reading

Robert Pašičko s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu na svom je Facebook profilu objavio fotografije poznate viške plaže Zaglav, a kaže da bolje nije i na najpoznatijoj - Stinivi. Da nije entuzijasta, ove plaže turiste bi dočekale krcate smećem

'Trebao je biti post o prvom kupanju sezone, al kad na tri naljepse Viske plaze vidis toliko smeca - planovi se mijenjaju. Plastika u moru je postala ekocid. Na Stinivi (često proglašena top 10 plaža u Europi) je mama s dvije klinke od jučer spakirala 40 punih vreća smeća, pomogli smo, al ima bar jos 10-20 vreća kad bi i sitno smeće skupljali...Na slikama i plaža Zaglav (bar 200 vreća smeća?) i Milna. Oko Visa bi mogao nakupit par hiljada vreća smeća s plaža?', piše Pašičko.

Krajem prošle godine ogromne količine smeća nasukale su se na dubrovačke plaže. Tada smo doznali zašto je isključivo južna Dalmacija na udaru.

Postoje dva faktora – morske struje i valovi koje uzrokuje vjetar. 'Morske struje ulaze u Jadran kroz Otrant pa se kreću uz obalu Albanije i Crne Gore i idu prema našoj obali, potom sjevernom Jadranu. Okreću se kod Venecije i potom nastavljaju zapadnom, talijanskom obalom Jadrana', kazao je tada za tportal Rade Popadić, osnivača Crometea, udruge koja se bavi meteorologijom, a ranije su organizirali i akcije čišćenja obale Mljeta od ovakvog zagađenja.

Zašto smeće ne putuje sjevernije, prema Braču, Hvaru, Splitu? Odgovor je jednostavan - poluotok Pelješac je prirodna barijera pa ono završava u dubrovačkom primorju, na Mljetu i Pelješcu. S obzirom na udaljenost Visa od obale, Pelješac u ovom slučaju ne služi kao prirodna brana.

  • +3
Onečišćene plaže na Visu Izvor: Facebook, Robert Pašičko / Autor: Robert Pašičko