demografske mjere

Ova županija sa 120 tisuća kuna potiče mlade da dođu živjeti u dalmatinska sela

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.07.2019 14:37
  • Objavljeno 01.07.2019 u 14:37
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Trideset i tri mlade obitelji iz ruralnih područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji uskoro bi trebale krenuti u rješavanje stambenog pitanja nakon što su u ponedjeljak sa županijom, u okviru programa "Tu je tvoj dom" sklopili ugovor za izgradnju i obnovu kuća

Za izgradnju i obnovu stambenih objekata Splitsko-dalmatinska županija osigurala je četiri milijuna kuna a mlade obitelji putem natječaja, koji ostaje otvoren do 1. studenoga, mogu dobiti od 40 do 120 tisuća kuna.

Tim demografskim mjerama, kojima je obuhvaćeno 180 naselja, 32 grada i općine želi se stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja i osigurati ravnomjerniji gospodarski razvoja te županije.

Poticaji se mogu koristiti za obnovu postojećih i izgradnju novih kuća, kupnju stanova i građevinskog zemljišta, te izradu projektne dokumentacije.

Trideset i tri obitelji koje su danas sa županijom potpisale ugovor imaju 146 članova, uključujući 80 djece. Većina tih obitelji odlučila se za gradnju kuće, pet obitelji za dogradnju, a šest za rekonstrukciju, rekao je na potpisivanju ugovora župan Blaženko Boban.

Na natječaj se prijavilo više od 200 zainteresiranih, a prednost pri izboru imale su obitelji s više djece. Prilikom dodjele sredstava županija je također vodila računa o ravnomjernom razvoju pa su podijeljeni u gotovo svim općinama.

Župan je najavio da će županija u sklopu tog projekta osigurati i dio participacije za kupnju stanova POS- a pa bi tako obitelji mogle dobiti do maksimalnih 60 tisuća kuna ovisno o veličini stana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!