prva od pet

U Cisti Provo otvorena e-punionica za električna vozila

01.07.2019 u 13:13

Bionic
Reading

U Cisti Provo u rad je puštena prva od pet planiranih e-punionica za električna vozila na području Dalmatinske zagore (Grad Vrlika, Grad Sinj, Grad Imotski, Općina Cista Provo i Općina Zagvozd)

E-punionicu je otvorio Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, te je tom prilikom rekao kako se razvojem ove infrastrukture uspostavlja inicijalna mreža neophodna za neometano putovanje električnim vozilima zaleđem ove županije.

'Razvojem punionica i potrebne infrastrukture stvara se podloga i za razvoj potencijalne intermodalnosti i multimodalnosti prometa kroz moguće usluge car-sharinga i bike-sharinga te smanjenje emisije štetnih plinova iz sektora prometa', dodao je Boban.

Jedan od partnera u ovom projektu je i Hrvatski Telekom te je dosad u suradnji s partnerima postavio i pustio u pogon 130 javno dostupnih e-punionica, u kojima se nalazi 180 mjesta za punjenje svih modela električnih vozila.

E-punionice postavljene su u 75 gradova širom Hrvatske i na njih otpada više od 50 posto svih javno dostupnih punionica za električna vozila u Hrvatskoj, što Hrvatski Telekom čini liderom na području e-mobilnosti u Hrvatskoj.

Povodom otvorenja punionice u Cisti Provo, Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma istaknuo je:

'Hrvatski Telekom, kao lider na području e-mobilnosti na domaćem i regionalnom tržištu te najvažniji partner jedinica lokalne samouprave i privatnih investitora u primjeni pametnih rješenja, na ovaj način omogućuje investitorima koji odluče uslugom e-mobilnosti proširiti svoju ponudu da budu konkurentniji na tržištu. Osim toga, dostupnost ovako tehnološki napredne usluge, kao što je mogućnost punjenja električnih vozila, dodatni je poticaj kupovini i korištenju električnih vozila, kao i dolasku sve većeg broja turista iz Europske unije, osobito onih bolje platežne moći, što pridonosi razvoju turizma. Projekt izgradnje mreže e-punionica značajno pomaže očuvanju okoliša jer potiče sve veći broj vozača na korištenje električnih vozila, čime se neposredno smanjuje emisija štetnih plinova. Sve je to korak naprijed prema izgradnji održivog okoliša, okoliša koji građanima osigurava čišći zrak, a samim time zdraviji i kvalitetniji život.'

Punionice se postavljaju kao pilot-projekt u okviru projekta STEP-UP (Sustainable Transport E-Planer to Upgrade the IT-HR mobility). Projektom STEP-UP želi se unaprijediti planiranje održive mobilnosti i promovirati multimodalnost. Opći ciljevi su mu promocija multimodalne mobilnosti putnika, olakšan pristup ponuđenim uslugama, spajanje aspekata prijevoza i turizma u globalnim okvirima te kapitalizacija napora i rezultata projekta INTERMODAL.

Kroz pilot-projekt e-punjači za električna vozila bit će instalirani u intervalima od 30 do 35 kilometara kako bi se povećao pristup električnih vozila svim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije.

E-punionice bit će postavljene na atraktivnim turističkim i prometnim lokacijama, a usluga će biti testirana tijekom turističke sezone, kada je najveća potražnja za ovakvom vrstom usluge. Razvijena prometna infrastruktura omogućit će veću mobilnost lokalnog stanovništva i posjetitelja. Instaliranjem potrebne opreme stvorit će se uvjeti za veće korištenje električnih vozila, što će dovesti do smanjenja emisija ugljičnog dioksida nastalog u cestovnom prometu. Provedbom pilot-projekta, ova će županija postati pristupačnija i pogodna za razvoj zelenih turističkih aktivnosti koje će stvoriti bolje životno okruženje za lokalno stanovništvo.