milijunski iznosi

U Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisani ugovori za velike infrastrukturne projekte

29.03.2019 u 18:04

Bionic
Reading

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak su potpisana dva sporazuma i tri ugovora za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata među kojima je i pročistač vode na izvoru Jadra.

Riječ je o važnim sporazumima koje su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Blaženko Boban i direktor splitskoga Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta te predstavnici četiriju vodoopskrbnih tvrtaka s područja Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o projektu koji obuhvaća analizu nekoliko rješenja za dovod vode na područje Splita iz alternativnih pravaca. Vrijednost projekata je 850.000 kuna.

Drugi potpisani sporazum, vrijednosti deset milijuna kuna, odnosi se na sufinanciranje izrade studijsko-projektne i natječajne dokumentacije za dogradnju regionalnoga vodoopskrbnog sustava Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis potrebne za prijavu za sufinanciranje iz fondova EU, a potpisali su ga Hrvatske vode, Vodovod Omiš, Vodovod Brač, Hvarski vodovod, Vodovod i odvodnja otoka Visa i splitski Vodovod i kanalizacija.

Osim ta dva sporazuma, potpisana su i tri ugovora, prvi vrijedan 823.000 kuna, kojim je predviđeno sufinanciranje dokumentacije za nadmetanje za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Stupe, usluge stručnog nadzora, izradu idejnoga i glavnog projekta sekundarne kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Korešnice i Žrnovnice, a osim toga izradit će se studijska i tehnička dolumentacija te dokumentacija za javnu nabavu uređaja za kondicioniranje pitke vode.

Više od 18 milijuna kuna vrijedan je ugovor kojim je predviđeno sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za prijavu izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, s aglomeracijom Podstranom i aglomeracijom Kaštela-Trogir za sufinanciranje iz EU fondova, a s 59.000 kuna u trećem ugovoru financira se studijska i projektna dokumentacija za vodoopskrbni sustav Omiš-Brač-Hvar-Šolta-Vis.

Župan Blaženko Boban se složio kako je potrebna alternativa s obzirom na to da oko pola milijuna stanovnika pije vodu s Jadra. Rekao je da sva komunalna i prometna infrastruktura treba biti dostupna i da je vodoopskrba građanima zajamčena Ustavom.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da se radi o strateškim projektima koji omogućuju sigurnost vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda. Dodao je da je osigurano pet milijarda kuna za radove u toj najvećoj dalmatinskoj županiji i "da očekuju raspis javnih nadmetanja" za Split, Solin, Kaštela i Trogir te za Sinj, Imotski, Trilj i Hvar, čija će vrijednost biti oko četiri milijarde kuna.