IZBORI U FRANCUSKOJ I SLOVENIJI

Otvoreno: Urednik Mladine objasnio zašto su Slovenci kaznili Janšu; u Francuskoj, jedan scenarij bio je opasniji i od pobjede Le Pen

25.04.2022 u 23:15

Bionic
Reading

Što će u europskom kontekstu značiti pobjede Emmanuela Macrona i Roberta Goloba? O tome su u emisiji Otvoreno HRT-a urednika i voditelja Branka Nađvinskog govorili politolog Neven Šimac, profesorica Đana Luša s Fakulteta političkih znanosti, profesor Goran Bandov, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, urednik "Mladine" Robert Botteri i član saborskog Odbora za vanjsku politiku (SDP) Arsen Bauk

Pred francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je pobijedio u srazu s desničarkom Marine Le Pen - u novom mandatu je velika zadaća. Okupiti duboko podijeljene Francuze, ali i pokušati što uspješnije odgovoriti na sve izraženiji bijes siromašnijih građana koji se teško nose s padom životnog standarda. U Sloveniji na političku scenu stupa novo lice. Menadžer Robert Golob na parlamentarnim izborima istisnuo je uskoro bivšeg premijera Janeza Janšu. O njegovoj vanjskopolitičkoj agendi malo se zna. No, poznato je da želi stvoriti vladu od stručnih i kvalitetnih ljudi, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

Šimac: Teško će biti stvarati koalicije

Macron je pobijedio Le Pen s manjom razlikom nego na prošlim predsjedničkim izborima. Izlaznost na izbore je puno manja, nego prije pet godina.

Neven Šimac rekao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako je izlaznost na izbore u Francuskoj do sada bila oko 75 posto, a jučer je bila 72 posto. Vjeruje kako je na izlaznost utjecala kriza vezana za pandemiju COVID-a. Izbori su prošli mirno, a rezultati su bili očekivani. Šimac je naglasio kako je obitelj Le Pen doživjela sedmi ili osmi politički poraz.

Prvi komentar Le Pen bio je da pobjeda Macrona ponovno vodi u podjele u Francuskoj, čak da će ta pobjeda dovesti do uništenja Francuske. Macron je pokušati umiriti te uzavrele strasti u francuskom društvu. Kako ako to do sada već nije uspio?

  • +3
Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Thomas COEX / AFP / Profimedia

- Radi o tome da je francuski politički život, odnosno politička arena poremećena već šest, sedam godina. Da je od snažnog prodora neoliberalizma i individualizma, da su se stranke u najvećoj mjeri raspale, da je teško danas reći što je desno, što je lijevo, ideološke matrice su polako počele nestajati. Došlo je do određenog nereda u francuskom političkom životu i sada nakon izbora predsjednika Republike, vidjet će se da će biti jako teško stvarati koalicije kako u onomu što je nekad bilo centar, a isto tako i na desnici, odnosno krajnjoj desnici. I jedne liberalne ljevice, koja ide do komunista, poručio je Šimac. Dodao je ako predsjednik ne bude imao većinu imat će teškoća u svome radu.

Matušić: Vlada RH je očekivala pobjedu Macrona

Europski su čelnici odahnuli kada su čuli da je Macron pobijedio Le Pen. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić poručio je kako je Vlada očekivala pobjedu Macrona na ovim izborima, te su to jasno i artikulirali.

- Ta naša očekivanja su potvrđena na izborima. Najbitnije da su to, prije svega, potvrdili francuski birači, istaknuo je.

  • +2
Otvoreno o Sloveniji i Francuskoj Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Dodao je kako u drugom krugu izbora glasaju i oni koji nisu zadovoljni s prvim mandatom, stoga je postotak Marine Le Pen nešto veći nego na prošlim izborima. Europa je postala snažnija izborom Macrona, jer Marine Le Pen ima veze s Putinovim režimom. No, vidjet će se kako će francuski birači birati u lipnju na parlamentarnim izborima.

Matušić je kazao kako je za Hrvatsku jako bitno ono što se dogodilo u mjesecu studenom prošle godine, a to je strateško partnerstvo koje je potpisao francuski predsjednik Macron i hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković, pogotovo se to odnosi na borbeno područje, te na područje sigurnosti, obrazovanja, kulture.

Bauk: Ni jedan europski čelnik nije vjerovao u poraz Macrona

Macron je itekako svjestan strukture glasova koje je dobio. On je u pobjedničkom govoru i sam priznao da su mnogi glasali, ne zato što ga vole, već zato što su htjeli zaustaviti Le Pen.

Član Odbora za vanjsku politiku Arsen Bauk iz SDP-a rekao je kako je Macron svjestan toga, jer da ga vole, glasali bi već u prvom krugu za njega. Njegov govor je možda početak kampanje za parlamentarne izbore. Bauk je naglasio kako izlaznost na predsjedničkim izborima nije dramatična, manja je samo tri posto od uobičajene izlaznosti. Naglasio je kako rezultati nisu iznenađenje i vjeruje kako ni jedan europski čelnik nije vjerovao u poraz Macrona.

Bandov: Mélenchon bi bio puno opasniji za Macrona od Le Pen

Francuska ima polupredsjednički sustav. Goran Bandov istaknuo je kako u ovom momentu ide nova raspodjela karata što se tiče parlamentarnih izbora.

  • +9
Izbori u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: Ian Langsdon

- Vrlo je teško na temelju, ovih dosadašnjih izbora, očekivati nešto. Ovi predsjednički izbori su imali potpuno drugu dinamiku. Gradonačelnica Pariza dobila je samo 1.2 posto glasova. Tako da govorimo o potpuno drugim izborima. Parlamentarni izbori bit će usmjereni prema podršci predsjedniku Macronu i to je jedan trend koji su u ovom trenutku očekuje. Očekujemo snažniju ljevicu i desnicu, naglasio je Bandov.

Dodao je kako bi lijevi populist Jean-Luc Mélenchon bio puno opasniji za Macrona od Le Pen.

Luša: Ovi izbori pokazali su koliko je podijeljeno francusko društvo

Đana Luša naglasila je kao su upravo ovi izbori pokazali koliko je podijeljeno francusko društvo. Macron je u svom obraćanju pozvao na jedinstvo, posebice se obratio oni biračima koji nisu glasali za njega - da će raditi upravo za njih. Predsjednički izbori su pokazali veliku razliku u politikama Macrona i Le Pen. Istaknula je kako su europski čelnici odahnuli izborom Macrona, jer su se i oni sami založiti za Macronovu pobjedu.

- Europa treba sada biti što snažnija i jedinstvenija. Upravo je Macron u smislu zagovaranje vanjske politike, predstavlja lidera Europske unije, predstavlja čovjeka koji potiče dublje integracije u okviru Europske unije. On je spreman za jačanje europske obrane, ali isto tako, za razliku od prije par godina, kada je govorio da je NATO klinički mrtav, sada je spreman za jačanje europske obrane u kontekstu suradnje i kontaktibilnosti s NATO-om. Dok smo s druge strane imali potpunu suprotnost, političarku koja se donedavno zalagala za izlazak iz Europske unije i eurozone. U ovim predsjedničkim izborim ublažila je retoriku, s obzirom na to da se ponašala pragmatično, pomakla se bliže centru. U jeku rata u Ukrajini zazivala je izlazak francuskih vojnih struktura iz NATO-a. I tu se upalio alarm kod čelnika Europske unije i NATO-a, da upravo pobjeda Macrona je zalog za tu proeuropsku Francusku, a jaču i snažniju Europsku uniju, poručila je Luša.

  • +2
Marine Le Pen priznala poraz Izvor: Profimedia / Autor: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Botteri: Rekordan izlazak birača je posljedica mobilizacije ogorčenih

Priliku za vođenje Slovenije dobit će novo lice na političkoj sceni, menadžer Robert Golob, koji je istisnuo dugotrajnog Janeza Janšu. U Sloveniji je bila rekordna izlaznost građana na izbore, a parlament će se sastojati od pet stranaka, što je upola manje nego u sadašnjem sazivu.

Urednik "Mladine" Robert Botteri kazao je kako je rekordan izlazak birača, posljedica mobilizacije ljudi koji su bili ogorčeni sa situacijom u Sloveniji posljednje dvije godine.

- Za razliku od Hrvatske, u Sloveniji je već početak epidemije krenuo s oštrim mjerama, te su se vladajući više bavili represijom, nego sa zdravljem ljudi. Tako da je Vlada Janeza Janše, koja je imala veliku podršku, već za nekoliko mjeseci prepolovila je tu svoju podršku. I onda je ta podrška samo padala, poručio je Botteri.

Birači nisi samo kaznili vladajuće, već i oporbene stranke, kojima su zamjerali da su te stranke sa svojim nedogovaranjem, ustoličili Vladu Janeza Janše, te se zato smanjio broj stranaka u parlamentu. Janša je stvorio Goloba.

Botteri smatra da se Janša previše ugledao na svog mađarskog kolegu Viktora Orbána. Njegovi bliski suradnici molili su Janšu da ne smjenjuje Goloba, ali ga je Janša ipak smijenio. Ulaskom u politiku Golob je poentirao.

"Vjerojatno će opet doći do promjena"

Luša je istaknula kako rezultati u Sloveniji nisu veliko iznenađenje. Slovenska vanjska politika u zadnjih godina postala je personalizirana, stoga je rezultati ne iznenađuju. Vjeruje da Golob neće izdržati do kraja mandata.

- Ako izdrži do kraja mandata, onda će po dosadašnjem iskustvu, vjerojatno opet doći do promjena, jer je tako to funkcioniralo do sada u slovenskom društvu.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.