PETROVA TRUDIONICA

Otvoren obnovljeni Odjel za patologiju trudnoće

22.12.2009 u 22:15

Bionic
Reading

U prostoru Klinike za ženske bolesti i porođaje u zagrebačkoj Petrovoj ulici, najveće i najstarije takve ustanove u Hrvatskoj, 22. prosinca svečano je otvoren potpuno obnovljen Odjel za patologiju trudnoće 2, koji je sada prvi put u potpunosti obnovljen nakon svog osnutka daleke 1918. godine

Na otvaranju je bio prisutan i Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Hrvatskog Telekoma, partnera humanitarne akcije Petrova trudionica, koja je nezamjenjivo pridonijela obnovi ovog odjela.

Akciju Petrova trudionica potaknula je Udruga Zdravo novorođenče, a izuzetan doprinos njezinom uspjehu pružili su partneri T-HT, Zagrebačka banka, EPH i HRT, dok ju je materijalno i moralno podržala i Vlada Republike Hrvatske. S njezinim završetkom u veljači 2008. godine ukupno je prikupljeno ciljanih 3,5 milijuna kuna, prijeko potrebnih da bi se započelo s potpunom obnovom Odjela.

Važnost otvorenja novog Odjela naglasila je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, predsjednica Udruge Zdravo novorođenče, koja je uz doc. dr. sc. Vesnu Elveđi-Gašparović jedan od inicijatora cijele humanitarne akcije.

'Napokon će naše trudnice dobiti njegu i brigu koju zaslužuju. Dovoljan je šok i stres za svaku ženu kada sazna da njezina trudnoća ne ide planiranim tokom. Mi smo ovdje kako bismo im pružili najbolju moguću medicinsku skrb, ali ujedno i olakšali taj teret, utješili ih i naravno, osigurali adekvatne i kvalitetne uvjete koji će im olakšati boravak uz bolnici i koji neće biti izvor dodatnog stresa. Zato sam danas iznimno sretna i ponosna što ćemo naš posao moći raditi u sigurnim, modernim i zaštićenim uvjetima za buduće mame i njihovu djecu. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez brojnih dobrih ljudi iz cijele Hrvatske koji su svojim pozivima, podrškom i radom pomogli u ostvarenju ovog projekta', istaknula je prof. dr. sc. Škrablin, ujedno i voditeljica novoobnovljenog Odjela.

Odjel za patologiju trudnoće 2, prije obnove, bio je šest desetljeća u istom obliku, a zastarjela oprema i prostor nisu bili dostatni za kvalitetno liječenje, pa je bilo izuzetno važno obnoviti i modernizirati ga. Odjel godišnje skrbi o otprilike tisuću žena iz svih dijelova Hrvatske, dok se u Klinici svake godine rodi čak 4.500 djece. Kako su uvjeti u kojima buduće majke provode mirovanje odlučujući čimbenik na tijek i ishod trudnoće, obnova je bila neophodna za optimalno funkcioniranje odjela.

Prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porođaje, pojasnio je na konferenciji za medije zašto je obnova 'trudionice' bila neophodna. 'Valja naglasiti da je naš Odjel za patologiju trudnoće referentni centar za rizične trudnoće za cijelu Hrvatsku te kako godišnje samo na ovom odjelu imamo oko tisuću komplikacija u trudnoći. Oko 20 posto svih poroda u Hrvatskoj je visokorizično za majku i dijete. U derutnim prostorijama i sa zastarjelom opremom bilo je iznimno teško pružati potpunu njegu našim pacijenticama.

Održavajući i čuvajući trudnoću, žene u bolnici provedu i do sedam mjeseci na kontinuiranoj brizi i skrbi liječnika, dok uvjeti u kojima provode mirovanje utječu kako na tijek tako i na ishod trudnoće. Zato je bilo krajnje vrijeme da se popularno nazvana 'Petrova trudionica' modernizira. Ona je danas potpuno spremna na adekvatan način pomoći našim budućim majkama', kazao je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, prof. dr. sc. Slavko Orešković.

Na konferenciji za medije povodom otvaranja Odjela bio je i akademik Željko Reiner, ravnatelj KBC Zagreb, koji se zahvalio sponzorima, ali i svima ostalima koji su na bilo koji način pridonijeli da se realizira ovaj projekt. Akciju je pozdravio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem, naglasivši kako ona pokazuje istinsku humanost svih koji su u nju bili uključeni.

O sudjelovanju partnera u ovom projektu, govorili su njihovi predstavnici – predsjednik Uprave T-HT-a Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, predsjednik Uprave EPH Ninoslav Pavić i Tanja Šimić s HRT-a, koja se emotivno prisjetila trenutaka koje je, kao trudnica, i sama provela u Petrovoj.

Ivica Mudrinić je ovom prigodom izjavio kako je obnova ovog odjela izvrstan primjer kako se nešto može korjenito poboljšati uz dobru volju, dobru strategiju i kvalitetnu suradnju. Naglasio je kako valja zahvaliti i svim građanima koji su svojim prilozima pridonijeli uspjehu humanitarne akcije Petrova trudionica.

Prerezavši vrpcu, obnovljeni Odjel za patologiju trudnoće 2 svečano je otvorila jedna buduća mama - Romana Kranjčić, trudnica u 39. tjednu trudnoće.