STOTINJAK PLOVILA I BROJNE PREMIJERE

Otvoren Croatia Boat Show, najgore godine su iza njega

05.04.2017 u 14:02

  • +6

Croatia Boat Show

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Croatia Boat Show, najveći domaći sajam nautike, u Splitu je svečano otvoren u svom 19. po redu izdanju. Premda daleko od najslavnijih dana iz sredine dvijetisućitih, kada je po veličini i broju izlagača bio sedmi po redu sajam na svijetu, ovogodišnji Boat Show sa stotinjak brodova izloženih na kopnu i u moru pokazuje oporavat tržišta, smatraju organizatori

'Sajam je veći od prošlogodišnjeg, ali znatno veći rast zabilježit ćemo iduće godine, na jubilarnom dvadesetom izdanju, za koje su dolazak već najavili najveći proizvođači i distributeri', kazao je osnivač i vlasnik splitskog sajma Vicenco Blagaić. Od ove godine direktorsko mjesto prepustio je svom suradniku Robertu Šormazu.

'Najbitnije su nove premijere i novi brodovi koji dolaze u Hrvatsku. Tržište se budi dogodine nam slijedi značajan iskorak', rekao je Šormaz.

Apsolutna zvijezda ovogodišnjeg splitskog sajma jest MY Brazil, 40-metarska luksuzna jahta koja je po prvi put uplovila u hravstke vode. Tu su još i premijerna predstavljanja jedrilice Hansen 588, katamarana Bali 4.3 i 4.5, te motornjaka Fjord 36, Targa 27.1 i 30.1, Fountaine Pajot MY 37, Benneteau Antares 7 i Adler Supreme - prvi 76 flybridge s ugrađenim HMS hibridnim motorom i prva jahta u svojoj kategoriji sagrađena od karbonskih vlakana. Dalmatincima će vjerojatno posebno biti zanimljivi predstavljeni vanbrodski motori na plin.

Sajam je službeno otvorio župan Zlatko Ževrnja kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a govorio je i donedavni gradonačelnik Ivo Baldasar. Zbog nepostojanja gradskog proračuna Boat Show ove godine nije dobio apsolutno nikakvu podršku 'osim moralne', kako se izrazio gradonačelnik, te osim asistencije oko tjednog najma Zapadne obale.

Svi redom čestitali su Blagaiću na 'žilavosti' i održavanju sajma živim tijekom višegodišnje recesije i gotovo potpunog sloma na tržištu nautike.