prvi takvog tipa

Otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici

14.03.2024 u 21:14

Bionic
Reading

Centar Hrvatskog Crvenog križa (HCK) za korisnike socijalnih usluga u zajednici otvoren je u četvrtak u Zagrebu, kao prvi centar takvog tipa u Hrvatskoj, namijenjen smještaju korisnika u kriznim, odnosno posebnim životnim situacijama, kao i za pružanje psihosocijalne podrške

Centar HCK je izgrađen i opremljen bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, vrijednost mu je gotovo dva milijuna eura (1.981,492,79 eura), a riječ je o prostranom i moderno uređenom prostoru na gotovo 700 četvornih metara.

Njime će se unaprijediti kapacitet smještaja, kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu, poručili su iz HCK.

„Pomaganje i osnaživanje najranjivijih pojedinaca, skupina i zajednica, oduvijek je bio i ostat će prioritet djelovanja Hrvatskog Crvenog križa uz poštivanje temeljnih načela za rad. Nadamo se da ćemo i ovim projektom pozitivno doprinijeti cijeloj zajednici te osnaživanju i psihosocijalnoj dobrobiti naših korisnika“ izjavio je na svečanosti otvorenja predsjednik HCK Josip Jelić.

Stručni tim HCK, prvenstveno psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, ali i drugi educirani djelatnici, primjenom brojnih aktivnosti namijenjenih prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji, pridonijet će poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici, istaknuto je.

HCK, rečeno je, dugi niz godina kontinuirano radi na izgradnji i povećanju stručnih kapaciteta kao odgovor na stalno povećanje potreba za odgovorom na specifične potrebe ranjivih skupina. Jedna od temeljnih socijalnih usluga je pružanje psihosocijalne podrške ljudima u potrebi, kako tijekom odgovora na kriznu situaciju, tako i u svakodnevnom životu ljudi.

Na svečanosti su bili i izvršni predsjednik HCK Robert Markt, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Dragan Jelić i drugi.