službeni podaci

Otkriveno kolike je povlaštene mirovine svećenicima dodijelila Grabar Kitarović, ali i kome su i koliko davali svi bivši predsjednici

30.11.2019 u 21:18

Bionic
Reading

Svi dosadašnji hrvatski predsjednici ukupno su dodijelili 603 povlaštene mirovine, a najviše ih je tijekom 1990-ih dodijelio Franjo Tuđman, čak 495, otkrio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

O povlaštenim se mirovinama pisalo mnogo puta, no dosad nije bilo poznato kome su sve dodijeljene i koliko iznose, a pažnju javnosti ponovno su privukle kad se doznalo da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dodijelila povlaštene mirovine dvojici svećenika, vojnom ordinariju Jurju Jezerincu i vikaru Vojnog ordinarijata Jakovu Mamiću.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), koje je dobio 24sata, svi hrvatski predsjednici dodijelili su ukupno 603 povlaštene mirovine. HZMO isprva nije želio dostaviti podatke o povlaštenim predsjedničkim mirovinama, no bio je prisiljen to učiniti nakon što im je to naložio povjerenik za informiranje.

Tako se doznalo da je Franjo Tuđman dodijelio 495 takvih mirovina, Stjepan Mesić 85, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović po dvije, a povlaštene predsjedničke mirovine dijelili su i vršitelji dužnosti predsjednika Vlatko Pavletić, koji je dodijelio 18 povlaštenih mirovina, i Zlatko Tomčić, koji je dodijelio dvije. Trenutno predsjedničke mirovine prima 361 osoba, njihova prosječna bruto mirovina iznosi 6313 kuna, a za njih se mjesečno iz državnog proračuna izdvaja 2,3 milijuna kuna.

Povlaštenu predsjedničku mirovinu, prema zakonu, može dobiti djelatna vojna osoba 'koja ima osobite zasluge za unapređenje Oružanih snaga, odnosno ako postoji drugi osobito važan razlog'.

Objavom podataka HZMO-a postalo je poznato i kome su povlaštene mirovine bile dodijeljene te koliki su njihovi bruto iznosi. Tako Juraj Jezerinac prima 8759, a Jakov Mamić 6899 kuna.

Najveću mirovinu u iznosu od 12.988 kuna dobiva ratni zapovjednik 2. gardijske brigade Gromovi umirovljeni brigadir Vinko Ukota, objavio je Jutarnji list, koji je također dobio podatke od HZMO-a. Među tri najveće mirovine iznad 12.000 kuna su i one zapovjednika operativne grupe Pakrac brigadira Josipa Tomšića, koji dobiva 12.451 kunu te zapovjednika ZNG-a Vukovar Ivice Arbanasa koji dobiva 12.320 kuna.

Umirovljeni general Ante Gotovina, koji se danas bavi uzgojem tuna, prima mirovinu od 8629 kuna bruto, a višu mirovinu dobiva i Vladimir Zagorec i to u iznosu od 9298 kuna, koliko dobivaju i bivši šef SZUP-a Smiljan Reljić te bivši šef Sigurnosno-informativne službe (SIS) Markica Rebić.

Među predsjedničkim mirovinama 24sata je izdvojio i onu koju dobiva Lidija Kovačićek Pihač, domaćica iz državničkog aviona, koju je s 46 godina starosti i činom natporučnice umirovio tadašnji predsjednik Mesić. Jednu od najnižih mirovina dobiva Tihomir Blaškić, osuđen u Haagu zbog ratnih zločina u BiH, a njegova mirovina iznosi 3739 kuna.

Listu sa svim imenima i iznosima povlaštenih predsjedničkih mirovina možete pogledati na stranicama 24sata i Jutarnjeg lista.