ratni zločin

Otkriveno koga se sumnjiči za ubojstvo ruskih novinara kod Hrvatske Kostajnice

23.02.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Dvojica krajinskih specijalaca nedostupnih hrvatskom pravosuđu prijavljeni su za ratni zločin zbog ubojstva ruskih novinara, Genadija Demjanovića Kurinoja (1950.) i Viktora Vladimirovića Nogina (1948.) 1. rujna 1991. kod Hrvatske Kostajnice

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni počinitelji ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević - Žabac.

Tri desetljaća nakon ubojstva sisačko-moslavačka policija izvijestila je da je podnijela prijavu zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za ratni zločin protiv civila.

Policija je utvrdila da su srpski teritorijalci tada zaposjeli položaj postrojbe Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio stotinjak metara od prometnice Hrvatska Kostajnica – Petrinja, među kojima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik zapovjednika za pozadinu.

U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo vozilo s diplomatskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješačkog naoružanja na vozilo koje se uslijed pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije utvrdili su da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo osobne isprave, između ostalog putovnice i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubojstvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni tada 33-godišnjak koji je zapovijedao kritične zgode. Iako je osumnjičeni tada 33-godišnjak kao faktični zapovjednik na terenu bio dužan spriječiti 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa, već je zajedno s pripadnicima grupe i osumnjičenim tada 26-godišnjakom, poduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog kaznenog djela, kažu u policiji.

Među ostalim, uzeli su im novinarsku opremu, zapalili automobil i kasnije odvezli izgorjelu olupinu zajedno s posmrtnim ostacima ubijenih uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe.

Dvojica osumnjičenih su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske. Inače, povijest ovog ratnog zločina je godinama istraživao umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža - Orkan, na čiju je inicijativu ruskim novinarima podignut i spomenik kod Panjana. Za Hinu je jedino izrazio zadovoljstvo što je prijava napokon podignuta, ali kao sudski svjedok nije želi komentirati slučaj.