nevjerojatan propust

Srbija pustila osuđenog ratnog zločinca iz Vukovara jer je Hrvatska zakasnila sa zahtjevom za izručenjem

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 18.02.2021 19:09
  • Objavljeno 18.02.2021 u 19:09
Vukovar 1991.

Vukovar 1991.

Izvor: Profimedia / Autor: Mark Milstein / Alamy / Alamy / Profimedia

Nevjerojatan propust Ministarstva pravosuđa. Dragan Ćirić, koji je 2009. u Vukovaru osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina u Mikluševcima, prošlog mjeseca uhićen je u Beogradu. No, da stvar bude intrigantnija, nakon samo 18 dana pušten je na slobodu jer je Hrvatska zakasnila poslati zahtjev za izručenje.

U mjestu Mikluševci Dragana Ćirića jako se dobro sjećaju. "Kad sam bio s Novosadskim korpusom pregovarao, tada mi je njegov otac turao bombu u usta i izbio mi dva zuba", rekao je hrvatski branitelj iz Mikleuševaca Đuro Biki.

Selo Mikluševci 90-tih je teško stradalo, jer se nesrpsko stanovništvo zastrašivalo, zlostavljalo i ubijalo, javlja RTL.

"Četvorica su pucala u leđa između Čakovaca i Tompojevaca, poslije su ga izvadili sutradan, objesili ga na kesten ispred mjesne zajednice u Čakovcima. Što sam točno znao, išao sam, slikao taj kesten, baš tu granu koja je odsječena, nažalost pobacali su ih u bunar", priča Biki.

Ministarstvo: Nismo bili pravovremeno obaviješteni

Dragan Ćirić zbog zlodjela je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Uhićen je u Beogradu tek u siječnju ove godine. Srbija je obavijestila Hrvatsku, ali naše ministarstvo je zakasnilo poslati zahtjev za izručenje.

"...ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske nije bilo u primjerenom roku i na uobičajen način - putem Interpola, obaviješteno o njegovom uhićenju, što je rezultiralo nemogućnošću pravovremenog podnošenja zahtjeva za izručenje. S obzirom na to da se, prema saznanjima ovoga Ministarstva, tražena osoba i dalje nalazi na teritoriju Republike Srbije, u tijeku je kompletiranje dokumentacije, kako bi se podnijela molba za izručenje u skladu s važećim međunarodnim ugovorima", odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa o Ćiriću.

Sada je već vjerojatno kasno, jer je Ćirić  zatražio i srpsko državljanstvo..

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!