herojski potez

Profesorica je pokušala spriječiti napadača i tako spasila dio učenika

04.05.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Srbija, ali i šira regija je u šoku. U Beogradu se u srijedu dogodila nezapamćena tragedija u kojoj je ubijeno osmero učenika i zaštitar osnovne škole u naselju Vračar. Sedam osoba je ozlijeđeno, uključujući nastavnicu povijesti u toj školi. Dvije osobe su i dalje u kritičnom stanju. Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost

Napadač je uhićen nakon krvavog pohoda. Osumnjičeni ubojica ima manje od 14 godina i ne može kazneno odgovarati prema zakonu u Srbiji. Policija je uhitila i oca osumnjičenog ubojice dok su majka i mlađa sestra preventivno izmještene iz stana u kojem žive.

Najvažniji događaji današnjeg dana:

  • tisuće građana Beograda okupile su se u četvrtak ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu kako bi odali počast žrtvama
  • otac dječaka K. K. (13), koji je osumnjičen za ubojstva, potvrdio je da je imao dozvolu za oružje koje je njegov sin koristio u krvavom pohodu te priznao da je sina s 12 godina vodio u streljanu
  • toksikološki nalaz dječaka ubojice negativan je na alkohol i narkotike
  • srpski mediji pišu da je profesorica povijesti pokušala spriječiti napadača, prilikom čega je i sama teško ranjena, čime je spasila nekoliko učenika
  • 'Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari', komentirao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović

15.25 Nova horor priča stiže iz Beograda dan nakon masakra u kojem je 13-godišnji učenik ubio osam kolega i školskog zaštitara. Djevojčica L. I. (15) nožem je ranila dječaka i profesoricu koja ju je pokušala spriječiti u napadu, objavio je Blic. Incident se dogodio u gimnaziji 'Ruđer Bošković', a napadnute osobe nisu teško ozlijeđene. Djevojčica je napad izvršila kuhinjskim nožem, a riječ je o bivšoj učenici koja se samoinicijativno ispisala iz škole.

14.44 Srpski Kurir piše da je profesorica povijesti, koja je također ranjena u napadu, pokušala spriječiti napadača te tako vjerojatno spasila nekoliko učenika. Naime, kako piše Kurir, učionica u kojoj su učenici imali sat povijesti nalazi se blizu ulaza u školu, pa su profesorica i učenici odmah čuli pucnjavu kada su na hodniku napadnuti zaštitar i tri učenice. Učiteljica povijesti tada je otvorila vrata da vidi što se događa.

  • +7
Cvijeće i crteži za ubijene učenike i zaštitara u beogradskoj školi Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages

'Dječak je uperio pištolj u nju. Pokušala ga je spriječiti i doslovno je stavila ruke na pištolj, valjda je u tim trenucima htjela zaustaviti hice. Ipak, udario ju je u ruku i trbuh', ispričali su neimenovani izvori za Kurir. Naglašavaju da se profesorica ponijela herojski te da je htjela zaštititi učenike, kao i da je njezin potez vjerojatno spasio neku djecu koja su se stigla sakriti dok je ona ometala napadača.

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec i Vlado Kos / CROPIX

14:33 Raste pritisak velikog dijela javnosti, napose nevladinog sektora, na ministra obrazovanja Branka Ružića da podnese ostavku jer se smatra da ima moralnu odgovornost zbog tragedije nezapamćene u suvremenoj povijesti Srbije. Umjesto da ponudi ostavku, Ružić okrivljuje 'kancerogen utjecaj interneta, videoigrica i zapadnih vrijednosti'.

14:25 Zbog tragičnog događaja koji je zadesio Beograd i proglašenja Dana žalosti, ansambl predstave 'Bilo jednom na Brijunima' otkazao je svoje gostovanje u Zagrebu i izvedbu zakazanu za 6. svibnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

14:20 Toksikološka analiza krvi K.K. (13), koji je ubio osmero vršnjaka i zaštitara, a ranio šestoro djece i nastavnicu povijesti, negativne su na alkohol i narkotike. Dječak se nalazi na posebnom odjelu u Klinici za neuropsihijatriju za djecu i mladež.

'Liječnici bi u idućim danima trebali napraviti opservaciju, a sutra je saslušanje oca u 10 sati u Palači pravde', potvrdila je za Blic odvjetnica obitelji Irina Borović. Dječak je u klinici proveo noć i nakon svih analiza utvrdit će se njegova daljnja sudbina.

Izvor: Pixsell / Autor: Milos Tesic/ATAImages

13:48 Nepoznato dijete iz Osnovne škole Desanke Maksimović u Beogradu napravilo je popis učenika koje navodno želi ubiti, potvrđeno je iz MUP-a Srbije za B92.net. Kako su rekli iz MUP-a, prijava je stigla oko 10 sati. Policija ispituje navode škole. Kako neslužbeno javlja B92, u pitanju je devetogodišnji dječak. Prema pisanju medija, pomoćnik direktora Osnovne škole Desanka Maksimović danas je oko 10 sati pozvao beogradsku policiju i prijavio da je u dužem vremenskom razdoblju imao problema s učenikom trećeg razreda.

'On je rekao da je dječak prilikom dolaska u školu simulirao da puca u radnika osiguranja i da je nakon toga u dvorištu naganjao djecu mlađih razreda. Poslije je došao na sat i napravio popis svih učenika koje želi ubiti', prenose mediji saznanja izvora iz istrage.

  • +6
Građani polažu cvijeće te pale svijeće ispred škole Izvor: Pixsell / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL

13:17 K.K. (13), koji je ubio devet i ranio sedam osoba u školi u Beogradu, nije mogao u tri puta u streljani steći iskustvo da s takvom preciznošću ubije svoje kolege, rekla je za Tanjug oružarka Ana Simonović, prenosi Nova.rs. Kako je precizirala Simonović, koja inače ima certifikate o rukovanju gotovo svim vrstama vatrenog oružja, dječak je bio uvježban, ali ne u streljani, već je aktivno trenirao airsoft, što je vojno-taktička simulacija, i to je iskoristio u svrhe ovog zločina. Objasnila je da je K.K. na treninge airsofta dovodio otac i to su zajedno trenirali, što je, kako je navela, 'antistres igra današnjice' i nema limit u godinama, kao ni paintball.

  • +11
Svijeće i cvijeće za žrtve u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

13:12 Irina Borović, odvjetnica malodobnog ubojice iz Srbije, u razgovoru za RTL rekla je da se 13-godišnji dječak nalazi na posebnom Odjelu za neuropsihijatriju u Beogradu i da je i dalje u stanju šoka.

'Radi se o delikatnoj situaciji s kakvom se Srbija i srpska javnost još nikada nisu susrele', upozorila je odvjetnica i zamolila za strpljenje i razumijevanje ovakve situacije. Pojasnila je i da on kao 13-godišnjak ne može pravno odgovarati, bez obzira na činjenicu da je počinio zločin.

'Ono što slijedi i što se još nije dogodilo su razgovori s cijelim timom psihologa, pedagoga, liječnika kako bi se definiralo i predložilo što dalje i gdje će biti smješten', rekla je Borović o daljnjem postupku kako bi se doznala dječakova razina ubrojivosti.

12:57 Povodom tragedije u osnovnoj školi u Beogradu građanska inicijativa 'Zagreb te zove' u četvrtak organizira paljenje svijeća na Cvjetnom trgu u 18 sati između ograde pravoslavne crkve sv. Preobraženja i kipa Petra Preradovića. Prilikom paljenja svijeća neće biti držanja govora ni posebnog isticanja jer je cilj da se na tih čin pruži solidarnost obiteljima poginule djece i građanima Beograda, najavio je organizator. Inicijativa dodaje da prozivanje institucija i roditelja te traženje opravdanja za ovaj suludi čin neće vratiti djecu roditeljima, ali da je bolna činjenica to da su oni zakazali.

'Ova tragedija je alarm da se hitno moraju uvesti promjene u odgoj, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu', dodaje se u priopćenju te upozorava da se tragedija može sutra dogoditi u Zagrebu, ali i bilo kojem drugom gradu.

12:12 Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograd, kazao je za Nova.rs da je dječak ubojica bio premješten u drugi razred jer je riječ o školi koja nudi djeci dvojezičnu nastavu već od sedmog razreda.

'Na zahtjev roditelja, učenik je prešao u razred koji ima dvojezičnu nastavu. To je bio njegov motiv prelaska iz jednog u drugi razred', rekao je Filipović.

  • +15
Brojni građani pale svijeće na Cvjetnom trgu za stradale u masakru Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

11:33 Sindikat radnika u prosvjeti Srbije navodi da će stupiti u štrajk. Traže da im se osiguraju sljedeći uvjeti: 'Osiguranje svim zaposlenima u prosvjeti, poštovanje dostojanstva osobnosti na radu, kao i rad na radnom mjestu i u radnoj okolini na kojima su provedene mjere sigurnosti i zdravlja na radu.' Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a životi učenika i svih zaposlenih ugroženi.

'Živimo u društvu u kojem su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko… Ono je, ne samo u školama, već u cjelokupnom društvu doživjelo vrhunac. Kao društvo smo iznevjerili, kao država zatajili. Srbija treba stati i zapitati se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog ide', navedeno je priopćenju. Sindikati su izrazili sućut obiteljima nastradalih, a ranjenima poželjeli brz oporavak.

11:30 Na tragediju u Beogradu osvrnuo se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

'U slučaju da ta psihoza krene i da se rasplamsa, imat ćemo raslojavanje kakvo u Hrvatskoj nismo imali desetljećima. Oni koji si to mogu priuštiti gradit će škole za svoju djecu ili će ih slati u škole koje će imati dva metra bodljikave žice i rovove zbog zaštite od ovakvih katastrofa koje prijete izvana, a oni koji ne mogu, onda će slati djecu u javne škole u kojima će kvaliteta biti na razini onih u SAD-u, gdje živiš - takva ti je škola. Hrvatska je u tom smislu bila uspješna priča. U Hrvatskoj ne samo da je bila sigurnost, nadam se da je i dalje tako, već je bilo praktički svejedno gdje živiš', rekao je Milanović. Predsjednik smatra da se radi o katastrofi te je izrazio svoju sućut predsjedniku Vučiću.

'Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije', naglasio je.

10:30 Velik broj građana i učenika okupio se i u četvrtak ujutro ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu kako bi odali počast paljenjem svijeća ubijenim učenicima i zaštitaru. Buketi cvijeća, bijele ruže, plišane igračke, čokoladice, crteži i posljednje poruke – samo su neke od stvari koje građani ostavljaju pred školom.

Okupljanje građana i paljenje svijeća ispred škole 'Vladislav Ribnikar' i izjava Milana Miloševića, oca preživjele učenice Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

9:47 Otac dječaka K. K. (13) iz Osnovne škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, koji je osumnjičen da je u srijedu nešto poslije 8 sati ubio osmero učenika i portira škole te ranio sedmero osoba, potvrdio je da je imao dozvolu za oružje koje je njegov sin koristio u krvavom pohodu. Na saslušanju je rekao da je u sefu držao puške i pištolje, da je sve bilo pod šifrom i nije mu poznato kako ju je njegov sin saznao, piše Alo.rs.

Priznao je da je sina s 12 godina vodio u streljanu i otkrio je policiji točno koju. Otac je kazao da je znao da se njegov sin osjećao odbačeno, ali da nije primijetio ništa neobično u njegovu ponašanju. Sin mu je često govorio da se nije uklapao u društvo. Dječak je saslušan u prisutnosti majke, a kako je rekao Nikola Uskoković iz Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, predan je radnicima Centra za socijalni rad.

9:06 Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je u četvrtak da je troje od četvero ranjenih koji se nalaze u Urgentnom centru sasvim dobro, budni su i liječnici razgovaraju s njima. Riječ je o dvoje učenika i nastavnici, piše RTS.

'Što se tiče četvrtog pacijenta, on je došao s teškim, kompleksnim, prostrijelnim povredama prsnog koša, vrata i kralježnice, a imao je dvije operacije. On je bolje, budan je, ali moramo biti jako oprezni i označiti da je stanje kritično. Danas ćemo imati serije kontrolnih pregleda i snimaka da vidimo efekte operacija', rekao je dr. Ašanin.

  • +6
Suze i zapaljene svijeće ispred škole u kojoj su ubijeni osmero učenika i zaštitar Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Direktor Sveučilišne dječje klinike Tiršova Siniša Dučić rekao je da su dvojica dječaka s prostrijelnim ranama nogu, koja su smještena u toj instituciji, stabilno, a djevojčica koja je operirana zbog povrede glave vitalno je ugrožena i u kritičnom je stanju, piše RTS. 'Liječnici rade sve da je održe na životu, ali jako je teško opće stanje i vitalno je ugrožena. Zasad nisu planirane nove operacije', rekao je dr. Dučić. Više javno tužiteljstvo u Beogradu objavilo je u srijedu da učenik sedmog razreda Osnovne škole Vladislav Ribnikar K. K. (13), koji je hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i školskog zaštitara, a šest učenika i nastavnicu teško ozlijedio, nije kazneno odgovoran jer je mlađi od 14 godina te da je njegovu ocu određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

9:00 Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije danas je pozvalo sve vlasnike oružja da ga drže savjesno, zaključano u sefovima ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlaštenim osobama, a posebice djeci. Vlasnike oružja MUP je pozvao da provjere je li oružje nenapunjeno, odnosno odvojeno od streljiva, te da ključeve ili šifre sefova i ormara u kojima drže oružje učine nedostupnim drugim osobama. MUP također navodi da će poduzeti sve mjere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo drže li ga vlasnici u skladu s važećim propisima.

7:30 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu je, nakon pokolja u beogradskoj školi, predložio vladi deset mjera, među kojima je pomicanje granice za kaznenopravnu odgovornost s 14 na 12 godina, uz dvogodišnji moratorij za držanje i posjedovanje oružja te strogu kontrolu dozvola. Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da ga čuvaju nesavjesno, tako da može doći u posjed neovlaštenih osoba i ugroziti sigurnost ljudi, MUP je poručio da će ono oduzeti i podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, sukladno Zakonu o oružju i streljivu.

6:55 Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je za RTS da je dječak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je 'psihopat koji se treba smiriti'.

'Dijete koje je izvršilo zločin je kada je pozvalo policiju reklo da je pucalo na osobe u školi i da je on, u toj izjavi koja je zabilježena i snimljena, psihopat koji se treba smiriti. To je izjavio kada je pozvao dežurnog radnika Komandno-operativnog centra, u prvoj izjavi na njegov telefonski poziv za prijavljivanje događaja. Izjavio je da je po izvršenju toga, koliko su ga uhvatili strah, panika i čudno disanje, bilo ispravno nazvati policiju i prijaviti taj događaj', kazao je Milić.

Dječak je, dodao je, izjavio i da je bio ignoriran i izopćen od društva. 'Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi, sam je to učinio i nije imao namjeru ni želju tim Molotovljevim koktelima zapaliti bilo koje dijete, nego, kako je rekao, htio je napraviti obrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla doći, pružiti pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu', ističe Milić.

Detaljan jučerašnji izvještaj o strašnom zločinu u Beogradu možete pročitati ovdje.