pucnjava u školi

Stotine Beograđana odale počast žrtvama nakon stravičnog zločina

04.05.2023 u 06:55

Bionic
Reading

U Beogradu se u srijedu dogodila nezapamćena tragedija u kojoj je ubijeno osmero učenika i zaštitar osnovne škole u naselju Vračar. Sedam osoba je ozlijeđeno, uključujući nastavnicu povijesti u toj školi. Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost. Beogradske škole u srijedu popodne nisu radile, a nastava u svim školama u Srbiji u četvrtak počet će minutom šutnje

Napadač je nakon krvavog pohoda uhićen, a ranjeni, među kojima ima i životno ugroženih, primljeni su u Hitni centar i kliniku u Tiršovoj. Osumnjičeni ubojica ima manje od 14 godina i ne može kazneno odgovarati prema zakonu u Srbiji. Kurir piše da je dječak koji je ubio devet osoba prebačen u psihijatrijsku bolnicu, a razgovor s njim nastavit će se danas tijekom dana. Policija je uhitila i oca osumnjičenog ubojice dok su majka i mlađa sestra preventivno izmještene iz stana u kojem žive, piše Blic.

  • +6
Građani polažu cvijeće te pale svijeće ispred škole Izvor: Pixsell / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL

Stotine Beograđana tijekom večeri su u tišini odavale počast žrtvama. Uz učenike i nastavnike, tijekom popodneva i večeri dolazili su u školsko dvorište i na Cvjetni trg, nedaleko od škole, kako bi zapalili svijeću te ostavili cvijeće i igračke. Građani su u komemorativnom mimohodu s trga otišli ispred sjedišta Ministarstva prosvjete te su tražili ostavku ministra prosvjete Branka Ružića.

Izvor: Pixsell / Autor: M.M/ATAimages

Šef beogradske policije Veselin Milić objavio je da je 13-godišnjak unaprijed planirao svoj ubilački pohod - sastavio je popis djece koju je planirao likvidirati te planove ulaska i izlaska iz škole. Vlada Srbije donijela je odluku da 5., 6. i 7. svibnja budu dani žalosti u cijeloj zemlji.

Milić je rekao za RTS da je dječak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je 'psihopat koji se treba smiriti'.

'Dijete koje je izvršilo zločin je kada je pozvalo policiju reklo da je pucalo na osobe u školi i da je on, u toj izjavi koja je zabilježena i snimljena, psihopat koji se treba smiriti. To je izjavio kada je pozvao dežurnog radnika Komandno-operativnog centra, u prvoj izjavi na njegov telefonski poziv za prijavljivanje događaja. Izjavio je da je po izvršenju toga, koliko su ga uhvatili strah, panika i čudno disanje, bilo ispravno nazvati policiju i prijaviti taj događaj', kazao je Milić.

Dječak je, dodao je, izjavio i da je bio ignoriran i izopćen od društva. 'Imao je i četiri Molotovljeva koktela i dva pištolja. Po njegovoj izjavi, sam je to učinio i nije imao namjeru ni želju tim Molotovljevim koktelima zapaliti bilo koje dijete, nego, kako je rekao, htio je napraviti obrambeni zid na ulazu u školu kako policija ne bi mogla doći, pružiti pomoć, jer bi imali određenu prepreku i barikadu', ističe Milić.

  • +11
Svijeće i cvijeće za žrtve u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

Ravnatelj Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je u srijedu navečer da su trenutno stabilno sva četiri pacijenta u Urgentnom centru, kao i da se nalaze na intenzivnoj njezi.

Pacijent koji je bio najduže u sali imao je kompleksne prostrijelne ozljede prsnog koša, vrata i kralježnice. Prije sat vremena primljen je na intenzivnu njegu i u ovom trenutku je stabilno, rekao je Ašanin. Dva učenika koja su zadobila ozljede ekstremiteta dobro su i u budnom su stanju. Probudila se i nastavnica koja će uskoro biti ekstubirana. Pacijentica koju je u Tiršovoj operirao tim KCS-a u jako je teškom stanju.

Među ubijenima u Beogradu je i učenik s francuskim državljanstvom.