PRVO UBOJSTVO U ŠKOLI

Zadar, 1972.: Maturant je ubio profesore, pobjegao u slastičarnu, naručio osam vrsta kolača i - limunadu

04.05.2023 u 13:30

Bionic
Reading

'Pucnjava u školama ima u svim zemljama, i u Europi. Bilo ih je i u Jugoslaviji, u Zadru 1972. To je, nažalost, raširena pojava koja je stigla i kod nas', kazao je u srijedu u emisiji 'Oko' na RTS-u Dag Kolarević, profesor kriminalne psihologije iz Beograda, govoreći o masovnom ubojstvu u Beogradu, gdje je trinaestogodišnji dječak u školi ubio osam vršnjaka i zaštitara

Slučaj koji je spomenuo Kolarević jedan je od prvih zabilježenih na prostoru bivše države. Dogodilo se to 9. listopada 1972., netom prije negoli će školsko zvono u osam sati označiti početak nastave, kada je Milorad Vulinović, učenik četvrtog razreda zadarske Gimnazije Vladimira Nazora, na školskom stepeništu trima hicima iz pištolja Beretta 7,65 mm ubio 46-godišnjeg profesora povijesti Vicu Vlatkovića i teško ranio 34-godišnjeg profesora sociologije Gojka Matulinu, a on će nešto kasnije preminuti od zadobivenih ozljeda.

Kako su tada izvještavali Slobodna Dalmacija i Večernji list, potraga za Vulinovićem trajala je punih dvanaest sati. Pronađen je u slastičarnici Sport kod mosta na Jazinama, u kojoj je naručio osam vrsta kolača i limunadu.

Prilikom uhićenja, kako je tada svjedočio sin vlasnika ugostiteljskog objekta Ferat Junuzi, Vulinović je zatražio da ga puste da popije limunadu do kraja. Kod njega su pronađeni pištolj iz kojeg je pucao i veliki lovački nož. Iako beogradski i zadarski slučaj nemaju nikakvih poveznica, jedan detalj im je zajednički – oružje iz kojeg je pucano posjedovali su roditelji ubojica. Naime Vulinović je pištolj uzeo ocu, pripadniku tadašnje službe državne sigurnosti. Tijekom suđenja priznao je da je ubojstvo dugo planirao, ali da nije imao namjeru ubiti Matulinu, profesora koji je u pokušaju da spriječi tragediju ispao kolateralna žrtva.

Povijest nasilja u školama u Hrvatskoj

  • U listopadu 1999. u OŠ u Sesvetama Ivan Krišto ubio je Antu Č. i teško ranio njegovu suprugu Cvitu te lakše ozlijedio njihova sedmogodišnjeg sina. Povod je bila dječja svađa, a roditelji djece bili su pozvani na sastanak u školu. Na sastanku se nepozvan pojavio djed Ivan i počinio ubojstvo.
  • U ožujku 2001. četrnaestogodišnji učenik u Obrtničkoj školi u Sisku iz puške M-48 teško je ranio 16-godišnjeg dječaka te lakše profesoricu matematike Snježanu Matić. Povod je bilo dječje zadirkivanje, kao i tučnjava koja je uslijedila.
  • U lipnju 2001. Josip Kostanjević (17), učenik varaždinske Srednje rudarske i kemijske škole, ubio je u školskom dvorištu profesora zemljopisa Josipa Medvedovića, a potom i sebe. Razlog je bila zaključena jedinica.
  • U lipnju 2001., svega nekoliko dana nakon prethodnog slučaja, u Pomorskoj školi u Splitu 17-godišnji učenik pucao je po razredu, ali žrtava, srećom, nije bilo. Povod je također bila jedinica.
  • U prosincu 2005. učenik trećeg razreda srednje škole R. P. (17 )iz Makarske je  na satu hrvatskog jezika probo nožem svojeg profesora Zdravka Pervana (58) dok je čitao dijelove "Germinala"
  • U Pločama je 2006. na školskom igralištu 18-godišnji učenik ubio 17-godišnjeg kolegu nanijevši mu osam ubodnih rana u glavu i vrat.

'On me ometao u ubojstvu i za njegovu smrt ne osjećam se odgovornim. O svemu što sam počinio nisam promijenio svoj stav', kazao je tijekom suđenja Vulinović.

Motiv za ubojstvo bile su loše ocjene, naime Vulinović je bio ponavljač, a na prvom saslušanju u policiji rekao je da je mrzio profesora Vlatkovića i da mu se nije sviđao njegov način predavanja. Tijekom iznošenja obrane tvrdio je i da je razlog za ubojstvo taj što je bio nacionalist. O njegovu stanju zatraženo je i mišljenje psihijatra, a oni su utvrdili da je riječ o psihopatskoj osobi i da je kod njega u razvoju bio takav proces s tendencijom da se razvije u shizoidnu psihopatiju te da su mu u vrijeme ubojstva sposobnosti upravljanja postupcima bile bitno smanjene.

U završnoj riječi moglo se čuti da motiv za ubojstva treba tražiti u želji ubojice da se afirmira u svojoj sredini - makar i na grozan način. Kako je u trenutku počinjenja zločina imao 19 godina, sudilo mu se kao mlađem punoljetniku i osuđen je na 14 od maksimalnih 15 godina zatvora, koliko je mogao dobiti.

  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL