NOVINARKA, GLASNOGOVORNICA, POLITIČARKA

Osuđenog SDP-ovca zamijenila kćerka Jerka Rošina

24.03.2015 u 06:54

Bionic
Reading

Premda se HDZ nije proslavio rezultatom na prijevremenim lokalnim izborima pa mu se malo gdje isplatilo rušenje proračuna i lokalnih vlasti, u malenoj općini Milna na otoku Braču došlo je do revolucionarne promjene

Nakon punih 14 godina smijenjen je SDP-ov načelnik Frane Lozić, u javnosti poznat jer je dio niske osuđenih lokalnih vladara, a zamijenit će ga 49-godišnja HDZ-ovka Anamarija Rošin, bivša novinarka i kćerka arhitekta Jerka Rošina

U drugom krugu izbora ona je doslovce pomela konkurenta i osvojila dvije trećine glasova (413 naprema 178), što je proslavljeno velikom feštom i karuselom automobila po zapadnom dijelu otoka. Novoj načelnici ovo je prva ozbiljna politička funkcija u karijeri: dosad je radila kao novinarka, zatim kao glasnogovornica Splitsko-dalmatinske županije te u uredu bivšeg župana Ante Sanadera. U Milnu se doselila prije dvije godine i od tada bila angažirana u lokalnom Centru za kulturu.

Još 1993. započela je raditi u splitskom dopisništvu HTV-a, potom se prebacila na Radio Split, a zatim i u prvu postavu tada tek osnovanog Radija Dalmacija. Ima televizijskog iskustva na nekoliko lokalnih splitskih postava, a nakratko je bila angažirana i u tjedniku Nedjeljna Dalmacija.

Početkom dvijetisućitih Rošin je bila glasnogovornica američke grupacije AFCO, koja je na ho-ruk željela izgraditi desetke hotela u splitskoj Gradskoj luci, a nakon propasti tog projekta vraća se na Radio Split, gdje ostaje sve do 2009. U Splitsko-dalmatinskoj županiji potom dobiva posao glasnogovornice, no nakon pokušaja povratka Ive Sanadera i otkrivanja njegove bliske prijateljske veze s ocem Jerkom Rošinom biva marginalizirana. Stranka je tada panično nastojala ukloniti sve poveznice s osuđenim premijerom pa je i veza s kćerkom njegovog najboljeg prijatelja izgledala dosta nezgodno.

Gotovo dvije godine Anamarija Rošin nije dobivala nikakve radne zadatke pa je dolaskom novog župana Zlatka Ževrnje konačno otišla iz Županije.

Ipak, Ževrnja i gotovo svi lokalni HDZ-ovci posljednjih mjeseci su aktivno sudjelovali u njezinoj kampanji u Milni.

U Splitu je Rošin bila dosta angažirana kao jedna od osnivačica Splitskog krnjevala, a u međuvremenu je završila školu za odnose s javnošću na studiju Politologije u Zagrebu.


SDP-ov Frane Lozić gotovo sigurno odlazi u povijest: bivši načelnik sam se hvali da je u zadnjih desetak godina protiv njega podneseno čak 137 kaznenih prijava, od kojih je odbačeno 133, no u nekoliko slučajeva on ima ozbiljnih problema. Prošle godine osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu zbog dvostruke prodaje općinskog zemljišta i ukoliko ona bude potvrđena, morat će provesti devet mjeseci u zatvoru.

Zbog tog slučaja, račun Milne nalazi se u blokadi i pod ovrhom na iznos od gotovo 11 milijuna kuna što predstavlja otprilike 1,5-godišnji proračun ove općine. Nova načelnica za tportal je najavila da će pokušati pregovarati s tvrtkom Hansen koja potražuje svoj novac kako bi se uz vraćanje duga ipak omogućilo normalno funkcioniranje općine.

'Pokušat ćemo pokrenuti projekte kroz komunalno poduzeće, Turističku zajednicu i Centar za kulturu, a paralelno ćemo nastojati skinuti blokadu s proračuna. Svima je u interesu da se problem što prije riješi', kazala je Rošin.

Najavila je da će u prvom koraku po stupanju na dužnost napraviti veliku inventuru i opsežnu reviziju kojom će utvrditi stvarno stanje, a potom će rezultate javno predstaviti sumještanima. Ne želi spekulirati o novim sumnjivim detaljima koje bi eventualno mogla pronaći nakon četrnaestogodišnje vladavine Frane Lozića.