MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Osnovan Krizni stožer za pomoć Hrvatima u Libiji

21.02.2011 u 13:13

Bionic
Reading

U Libiji je trenutačno 500-tinjak hrvatskih građana. Uslijed pogoršanja sigurnosne situacije u Libiji, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija osnovan je Krizni stožer za pomoć hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj zemlji. Krizni stožer, zajedno s predstavnicima tvrtki u kojima su hrvatski državljani zaposleni, radi na njihovu povratku

Trenutno se u Libiji nalazi 500-tinjak hrvatskih državljana od kojih je oko 380 angažirano preko hrvatskih tvrtki (Mont-montaža, Vijadukt, Crosco, Geofizika), 50-ak ih zaposleno u inozemnim, dok preostali imaju dvojno državljanstvo.

'S njima smo u stalnom kontaktu preko našega Veleposlanstva u Tripoliju, a prema podacima koje smo dobili u HGK-u, nakon sastanka s predstavnicima tih tvrtki, sve imaju razrađene planove za evakuaciju', javljaju iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Do nedjelje, osim 13 radnika Mont-montaže, od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija nije zatražena pomoć u organizaciji njihova povratka u Hrvatsku. Međutim, zbog pogoršanja sigurnosnog stanja, u ponedjeljak, većina tvrtki odlučila se na njihovo povlačenje. U tu svrhu, spreman je i zrakoplov za koji se od jučer čekaju potrebne dozvole za slijetanje u Benghazi ili Tripoli, javlja MVPEI.

Djelatnici Veleposlanstva u Tripoliju u kontaktu su sa veleposlanstvima Njemačke i Turske i dogovaraju zajednički povlačenje radnika iz Benghazija u kojem je sigurnosno stanje najteže. S obzirom da je aerodrom zatvoren, preporučeno im je da ne napuštaju objekt u kojem se trenutno nalaze, a u kojem će im se uskoro pridružiti i dio njemačkih radnika s kojima će se, kada to sigurnosne prilike dopuste, zajedno evakuirati. Stanje sa zrakoplovnim linijama, ali samo redovnim, nešto je bolje u Tripoliju od kuda će skupina radnika Geofizike sutra otputovati u Beč. Na žalost, ni za Tripoli još nije izdana niti jedna dozvola za izvanredne letove, kako za Hrvatsku, tako ni za ostale zemlje EU-a, čiji su državljani u istoj situaciji kao i hrvatski državljani. Prema našim saznanjima, od nedjelje, 20 veljače 2011., otkad je zatražena pomoć Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, nitko od državljana EU-a, osim s redovnim avionskim linijama, nije napustio Libiju.

'I dalje ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da zajedno sa predstavnicima tvrtki koje imaju u Libiji radnike, zajednički organiziramo njihov povratak u Hrvatsku', poručuju iz MVPEI.