NEMA UHIĆENJA, SVI NEDOSTUPNI

Osmorica prijavljena zbog mučenja u kninskom zatvoru 1991.

02.05.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Osmorica muškaraca kazneno su prijavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku za ratni zločin, odnosno za mučenje i zlostavljanje ratnih zatvorenika u rujnu i listopadu 1991. godine u okupiranom Kninu, u ondašnjem tzv. Okružnom zatvoru Stare bolnice. Kako doznajemo, nitko od navedenih koji su osumnjičeni 20 godina nakon zlodjela nije uhićen jer vjerojatno i nisu u Hrvatskoj nego u Srbiji ili drugim zemljama

'U Odjelu kriminalističke policije, u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da su, sada 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak, sva trojica iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 66-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na štetu sada 48-godišnjaka, 45-godišnjaka, 43-godišnjaka, 42-godišnjaka, 41-godišnjaka, svi iz Splita, 49-godišnjaka i 47-godišnjaka iz Zagreba, 59-godišnjaka iz Kaštela i u to vrijeme 75-godišnjaka iz Lovrinca', ističe načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Kako se pojašnjava, istraga je pokazala da su osumnjičeni nakon zarobljavanja u Kninu zlostavljali i mučili devetoricu muškaraca, kršeći odredbe međunarodnog prava, zbog čega je kasnije 75-godišnjak preminuo, a svi ostali su zbog teških ozljeda postali invalidi. 'Nadalje, osumnjičeni 48-godišnjak iz Varaždina, kao pripadnik voda za specijalne namjene takozvane Milicije RSK, koji je zbog ubojstava civila na području Udbine bio pritvorenik u Okružnom zatvoru, zajedno s ostalim osumnjičenima, u svojstvu stražara, u više navrata fizički i psihički zlostavljao je oštećene zarobljenike, kao i tada 75-godišnjeg ratnog zarobljenika, kojemu je nanio ozljede zbog kojih je preminuo', napominje načelnik Kostanić.

Ističe se odgovornost osumnjičenog 47-godišnjaka iz Biskupije, koji je tada bio upravitelj zloglasnog tzv. Okružnog zatvora Stara bolnica u Kninu, zato što nije spriječio zlostavljanja i mučenja.