AFGANISTAN PRKOSI SAD-U

'Osloboditi ćemo zatvorenike koje smatrate prijetnjom'

09.01.2014 u 18:47

Bionic
Reading

Afganistan ima dokaze za izvesti pred sud samo 16-oricu od 88 zatvorenika koje SAD smatra prijetnjom sigurnosti te planira osloboditi preostale zatvornike, rekao je u četvrtak glasnogovornik afganistanskog predsjednika

Ta će odluka dodatno zategnuti odnose između dvije zemlje koji su već blizu točke loma zbog odbijanja predsjednika Hamida Karzaija da potpiše sporazum o sigurnosti koji bi trebao utvrditi vojnu nazočnost SAD-a nakon što većina stranih vojnika ove godine napusti zemlju.

Bez sporazuma Washington bi mogao većinu svojih vojnika povući nakon 2014.

SAD se snažno protivi oslobađanju zatvorenika jer tvrdi da su oni bili upleteni u ranjavanje ili ubijanje vojnika SAD-a ili koalicije.

Afganistanska vlada, međutim, tvrdi da ne postoje dokazi protiv 45-orice od 88 zatvorenika a da dokazi protiv daljnjih 27 nisu dovoljni da ih se izvede pred sud.

'Ne možemo dopustiti da se nevini afganistanski državljani drže u zatvoru mjesecima i godinama bez kakvog razloga', rekao je agenciji Reuters Karzaijev glasnogovornik Aimal Faizi.

'Znamo da se to nažalost događalo u Bagramu no to je nelegalno i predstavlja kršenje afganistanskog suvereniteta te to više ne možemo dopustiti'.

Karzai je odluku donio nakon što je čelnik afganistanske obavještajne agencije iznio slučajeve zatvorenika na sastanku u četvrtak ujutro.

Senatori SAD-a koji su prošlog tjedna posjetili Afganitsan rekli su da bi puštanje tih zatvorenika nepopravljivo naštetilo vezama sa Sjedinjenim Državama ali ipak nisu najavil i potpuno vojno povlačenje.