PITA SE VIJEĆNIKE

Mijenja se urbanistički plan Osijeka: Provjerili smo koji će kvartovi i zgrade dobiti novo lice

20.09.2022 u 08:34

Bionic
Reading

Osječani su pred novom izmjenom urbanističkog plana barokne Tvrđe, a koja čeka upis na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Pripremaju se izmjene i u okolici Bajera u gradskoj četvrti Jug IV. Prelistali smo materijale i vidjeli što će se promijeniti za Osječane

Nove vizure dobiva stara osječka jezgra Tvrđa. Završavaju se izgradnja i uređenje prijemnog centra, doslovno su spuštene i rampe za ulazak automobila u ovaj dio grada koji čeka upis na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. A slijedi i nova odluka. Kreće se u još jednu izmjenu Urbanističkog plana barokne jezgre.

Osječki vijećnici trebaju dati zeleno svjetlo za promjenu namjene zgrade nekadašnje konjičke vojarne, koju građani prepoznaju po južnom pročelju s trjemovima, a nalazi se nasuprot popularne Srednjike, odnosno srednjoškolskog igrališta na ulazu u Osijek iz smjera Baranje.

Riječ je o objektu koji datira iz 1721. godine, izgrađenom za smještaj konjice u prizemlju i potrebe vojske na katu, a koji se nalazi u Registru kulturnih dobara Hrvatske. Zgrada konjičke vojarne u suvlasništvu je Osijeka i države, ali godinama nije održavana i u derutnom je stanju do te mjere da predstavlja opasnost za stanare, kao i sve druge korisnike i posjetitelje Tvrđe. 'U izmjenu se kreće radi promjene namjene iz javne i društvene u mješovitu', navodi se, između ostaloga, u prijedlogu odluke koju potpisuje predsjednik osječkog Gradskog vijeća Vladimir Ham, te u kojoj se dodaje da se izmjene rade s 'ciljem privlačenja kapitala u Tvrđu te pronalaska budućih korisnika i vlasnika zgrade'.

  • +4
Obnova osječke Tvrđe Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Vijećnici trebaju podići ruke i za izmjenu plana Juga IV, kojim je bila najvećim dijelom predviđena stambena namjena. Riječ je o neizgrađenom prostoru oko popularnog jezera Bajer. Tamo bi se trebali urediti prostori za sport i rekreaciju, trim staza, igralište za odbojku na pijesku, a bit će mjesta i za stolni tenis, ali i uređenje pozornice za koncerte na otvorenom.