OTPAD PORED ŠIBENIKA

Osigurano 90 posto sredstava iz EU fondova za Bikarac

21.09.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je u ponedjeljak da je iz EU fondova i hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano 162 milijuna kuna, odnosno 90 posto ukupne vrijednosti investicije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji

Ostatak novca osigurat će županija i grad Šibenik, a izgradnjom CGO-a Bikarac do kraja 2017. riješit će se potrebe gospodarenja otpadom za oko 110.000 stanovnika te županije, rekao je Zmajlović te direktoru tvrtke Bikarac Robertu Podrugu uručio odluku o financiranju CGO-a.

Ukupna je vrijednost CGO-a 180 milijuna kuna. Iz EU fondova osigurano je 71,37 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 18,63 posto iznosa. Centrom će upravljati tvrtka Bikarac koja je u srpnju raspisala natječaj za izvođače radova.

Zmajlović je naglasio da je Bikarac jedan od 13 centara koje se planira graditi, ove godine otvaraju se prva dva - Marišćina (za Primorsko-goransku županiju) i Kaštijun (za Istarsku županiju), a još četiri centra će aplicirati za financiranje iz EU fondova - uz Bikarac to su Babina Gora (Karlovačka županija), Biljane Donje (Zadarska županija) i Piškornica koja pokriva četiri županije sjeverne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku).

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller ističe kako je dogovorom s EU-om Vlada isposlovala da čak 90 posto projekta bude financirano bez opterećenja za lokalni proračun. "To je veliki skok naprijed, to je omogućilo da se projekti počnu brzo pripremati", ocijenio je.

Direktor Bikarca Robert Podrug poručio je da će se izgradnjom MBO postrojenja (za mehaničko-biološku obradu otpada) do kraja 2017. godine zaokružiti cjelovito gospodarenje otpadom na području Šibensko-kninske županije.

Saborski zastupnik SDP-a iz Šibenika Franko Vidović ocijenio je kako je CGO Bikarac kompleksan projekt koji se u početku razvijao kroz institucije Grada Šibenika, a nakon toga ga je preuzelo Ministarstvo koje je nakon 2011. napravilo najviše na njegovoj provedbi. Istaknuo je kako se time rješava i važan turistički problem, jer će suvremeno gospodarenje otpadom omogućiti ugodniji boravak gostima Šibensko-kninske županije.