SLUČAJ PERUŠIĆ

Optužnica zbog malverzacija s kontejnerima za smeće

20.05.2010 u 11:36

Bionic
Reading

USKOK je podigao optužnicu protiv bivše voditeljice projekta iz područja zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, bivšeg pročelnika u općini Perušić te još tri osobe koje tereti da su oštetili Fond za više od 300 tisuća kuna prilikom nabave kontejnera za smeće

Bivšu voditeljicu projekta u Fondu Sanju Kalambura (39) tereti se da je 2006. tadašnjeg pročelnika za komunalne poslove u općini Perušić Božu Milkovića (68) uputila da se zbog nabave kontejnera obrati Srđanu Černiju (32). Prema njezinoj i Černijevoj uputi općina je potom pozvala određena poduzeća na dostavu ponuda koje su dale i tvrtke Srđana Černija i njemačkog državljanina Wernera Trautmanna (43).

Općinsko poglavarstvo, koje je od Fonda tražilo pomoć kako bi riješilo problem nelegalnog odlaganja smeća, prihvatilo je Trautmannovu ponudu kao najpovoljniju, nakon čega je u listopadu 2006. pročelnik Milković, prema uputi Sanje Kalambura i Černija, potpisao da je općina primila kante, kontejnere i spremnike za komunalni otpad vrijedne 573 tisuća kuna, iako roba naznačena u otpremnicama nije dostavljena.

Fond je prema ugovoru s općinom, kojim je utvrđeno da će u financiranju kupnje kontejnera sudjelovati sa 70 posto, na račun općine u listopadu 2006. uplatio oko 400 tisuća kuna. No taj novac pročelnik je u dogovoru s okrivljenicima odmah uplatio na račun tvrtke Marine Vuković-Trautmann (47). Na taj su način, tvrde u USKOK-u, oštetili Fond i nezakonito se domogli više od 300 tisuća kuna.

Prema pisanju medija, Trautmannova tvrtka je tek u kolovozu 2007. općini Perušić isporučila neodgovarajuće kontejnere u vrijednosti od samo 104 tisuće kuna.

Bivša voditeljica projekta u Fondu optužena je da je u cilju pribavljanja imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike zlorabila položaj i ovlasti, bivši općinski pročelnik tereti se za nesavjesni rad u službi i krivotvorenje isprave, a ostalo troje za pomaganje u zlouporabi položaja.

Optužnica je podnesena zagrebačkom Županijskom sudu.