MITO I ZLOPORABA POLOŽAJA

Optužnica protiv riječke inspektorice i Linićeve suradnice

28.09.2011 u 19:24

Bionic
Reading

Zbog zloporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te protuzakonitog posredovanja USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podnio optužnicu protiv državne inspektorice Biserke Gregorović (58), voditeljice pisarnice u Državnom inspektoratu Nevije Mišćak (53), Marka Gašaparova (36) i Bojana Kuprešanina (34), državnih inspektora iz Opatije i Viškova, Vivien Merdita (40), vlasnice zlatarnice i optike "Vivi", Željke Marković (59), ravnateljice Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke i slikara Klasa Grdića (48)

U Uskokovom priopćenju se navode samo inicijali optuženika, a otprije je poznato da su državna inspektorica u riječkom Državnom inspektoratu Biserka Gregorović, voditeljica pisarnice u tom inspektoratu Nevia Mišćak i ravnateljica Direkcije poslovnih prostora u riječkoj gradskoj upravi Željka Marković u lipnju ove godine bile privedene i ispitane te su, nakon kraćeg boravka u pritvoru, puštene na slobodu.

Prvookrivljena inspektorica Biserka Gregorović optužena je da je od 27. siječnja do 4. travnja 2011. od voditeljice pisarnice u državnom inspektoratu u Rijeci Nevie Mišćak tražila i dobivala podatke o budućim inspekcijskim nadzorima raznih obrta na riječkom području za nadzor kojih nije bila ovlaštena.

Te podatke je dostavljala vlasnicima obrta kako bi pravodobno izbjegli prekršajnu odgovornost, a zauzvrat je za sebe i gospodarske inspektore koji su obavljali nadzor od vlasnika obrta tražila i dobila zlatni nakit i druge darove.

Ravnateljica Direkcije za poslovne objekte u gradskoj upravi Željka Marković je 4. svibnja na zahtjev Gregorović dopunila raspisani natječaj za davanje u zakup gradskoga poslovnog prostora. Tako je isključila druge zainteresirane natjecatelje i omogućila da se kao jedini zainteresirani natjecatelj na dražbi javi kći prvookrivljene. Pošto je zaključen ugovor o zakupu poslovnog prostora, Ž. Marković je od B. Gregorović dobila dar.

Osim toga Ž. Marković je od 19. svibnja do 2. lipnja 2011. sedmookrivljenog K.G. obavijestila da će uskoro biti raspisan natječaj za poslovne prostore te da je za jedan slobodan prostor već odredila namjenu - atelijer, nakon čega je raspisan natječaj za četiri poslovna prostora. Zauzvrat je od K.G. na dar dobila dvije umjetničke slike.

USKOK je u optužnici predložio da se na temelju odredaba zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem B. Gregorović, Ž. Marković, M.G. i B.K. oduzme protupravno stečena imovinska korist.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je kako će postupiti sukladno zakonu o lokalnim službenicima i namještenicima, kada dobije službenu potvrdu, i aktivirati suspenziju protiv ravnateljice Direkcije za poslovne objekte Željke Marković.