štete od nevremena

Oporbene zastupnice traže hitnu reformu sustava civilne zaštite

27.07.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Oporbene saborske zastupnice upozorile su u četvrtak u Štitaru kod Županje da su ogromne štete od prošlotjednog olujnog nevremena u Slavoniji pokazale da sustav civilne zaštite ne funkcionira zbog čega ga je, smatraju potrebno hitno reformirati

Saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin kazala je da Vlada ne može reći da nije bila upozoravana na loše stanje u sustavu civilne zaštite.

"Klub Možemo već godinama sustavno za svaki proračun daje amandmane da se povećaju sredstva za sustav civilne zaštite, a 2021. smo dali interpelaciju Vladi i ona 'tavori' na saborskom dnevnom redu zbog urušenog sustava civilne zaštite", rekla je Raukar Gamulin. Ustvrdila je da sustav domovinske sigurnosti nije zaživio dok je sustav civilne zaštite po njezinim riječima dodatno urušen kada je ponovno stavljen pod Ministarstvo unutarnjih poslova. Zatražila je da se osnuje stručno i profesionalno tijelo koje će se baviti organizacijom civilne zaštite, ali i da se aktivira članak 73. Zakona o sustavu civilne zaštite kojim je određeno da se mora uspostaviti vanproračunski fond.

"Upravo takav fond je već danas mogao pomoći Slavoniji", ocijenila je Raukar Gamulin na konferenciji za novinare Inicijative saborskih zastupnica. Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić rekla je da se Vlada u prirodnoj katastrofi koja je pogodila Vukovarsko-srijemsku županiju ponašala kao da je ona šokirana i kao da je ona pretrpjela posljedice, a ne građani.

"Vlada nije reagirala promptno i nije zaštitila svoje građane kako se to od nje očekivalo, a očekivalo se već da drugi dan ovuda prolaze konvoji s opremom, materijalom za obnovu, ceradima, agregatima i vodom za građane, rekla je. Nezavisna zastupnica Ružica Vukovac rekla je da je slavonski čovjek ostao potpuno napušten od državnih institucija.

"Mnogi stočari i farmeri našli su se u situaciji da nemaju struje po nekoliko dana. Molili su za agregate, ali nisu uspjeli doći do njih. Mlijeko se bacalo, krave su stradale", upozorila je Vukovac. Vladajućima je zamjerila i što nije zaštitila slavonskog seljaka od afričke svinjske kuge. Nezavisna saborska zastupnica Marina Opačak Bilić ustvrdila je kako Vlada, iako se u više navrata susrela s kriznim situacijama, ništa iz njih nije naučila.

"Ono što je ključno je da nije konstituiran poseban stožer koji bi se bavio pomoći pogođenima u Slavoniji. Sustav civilne zaštite je prevelik i ne može adekvatno pokriti sve potrebe", ocijenila je. Opačak Bilić je ocijenila da se država ponovno pokazala nesposobnom da pomogne građanima te je pozvala Vladu da pomoć u saniranju šteta od nevremena zatraži od Europske unije.