sjednica u nsk-u

Plenković: Vlada daje 20 milijuna eura za štetu od nevremena

27.07.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti i odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima te će izvan snage staviti odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada.hr

Sve to slijedi nakon što je štrajkaški odbor Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) prihvatio Vladinu ponudu o 12-postotnom povećanju plaće i najavio prekid štrajka kada se potpiše sporazum.

Na dnevnom je redu i izvješće o preliminarnoj procjeni šteta izazvanih olujnim nevremenom i trenutačnom stanju na terenu te rješenje o odobrenju sredstava za saniranje.

'U subotu smo održali krizni sastanak svih županija pogođenih nevremenima i svih tvrtki koje će sudjelovati u obnovi. Činimo sve kako bismo pomogli građanima u sanaciji štete. Ovakva grmljavinska oluja nije zabilježena od 19. stoljeća, rekla nam je ravnateljica DHMZ-a, što dovoljno govori o njenom intenzitetu', kazao je u uvodu premijer Andrej Plenković.

Rekao je da će Vlada uputiti 20 milijuna eura pomoći u sve županije u kojima je nastala šteta, ali da je to tek prvi dio od onoga što će dati jer neki još nisu ni popisali svu nastalu štetu.

Istaknuo je da je na području 15 pogođenih županija bilo angažirano više od 19.000 vatrogasaca te da zbog štete na elektroenergetskoj mreži 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi da bi svi građani imali struju.

'Još je manji dio bez struje na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Hrvatske šume su angažirale 260 radnika u šest županija, a angažirana je i građevinska operativa. Nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom angažirane su hitno građevinske tvrtke, koje su inače angažirane na obnovi, i da naprave hitne mjere na krovovima zgrada i institucija', rekao je Plenković.

Govoreći o kraju štrajka u pravosuđu, rekao je da je to rezultat dijaloga i dogovora, ali i da su već ranije s ostalim sindikatima dogovorili povećanje od 100, 80 i 60 eura, koje će Zakonom o plaćama i uredbama od iduće godine biti trajni dodatak.

'Plaće su od 2016. porasle u prosjeku 66 posto i radit ćemo na daljnjem rastu plaća, kao i do sada', rekao je Plenković.

Najavio da se nastavljaju mjere kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge, ali i kompenzacije sektoru svinjogojstva.

'Potpora će biti snažna i čvrsta', istaknuo je Plenković.

Izvijestio je i da je srebrni križ iz 14. stoljeća, koji je gotovo 50 godina bio u Italiji, konačno vraćen u Hrvatsku. Taj dragocjeni artefakt ukraden je u noći između 26. i 27. travnja 1974. iz muzeja samostana sv. Frane u Zadru.

'Sada će ponovno pronaći svoje mjesto u hrvatskoj kulturnoj baštini', rekao je Plenković.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade, kazao je da je u olujnom nevremenu oštećeno više od 20 tisuća obiteljskih kuća, stambenih i javnih zgrada, 14 domova zdravlja i četiri zavoda za hitnu medicinu. Također, velika šteta nastala je u poljoprivredi i stočarstvu.

'Šteta koju HEP ima na elektroenergetskoj mreži iznosi 21 milijun eura', kazao je Medved.