jedino rješenje

Oporbene stranke traže izvanredne izbore u BiH uslijed propasti sporazuma vladajućih

04.09.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Čelnici dviju probošnjačkih stranaka Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić pozvali su u srijedu na održavanje izvanrednih izbora u zemlji jer skoro 11 mjeseci nakon što su izbori održani ne postoje naznake izbora novog Vijeća ministara zbog prijepora koje oko približavanja NATO savezu imaju bošnjačka SDA Bakira Izetbegovića i srpski SNSD Milorada Dodika

Kako je objašnjeno nakon sastanka, dvije stranke približile su stajališta o potrebi održavanja izvanrednih izbora, te izmjena Izbornog zakona zemlje samo dan prije nego što istječe rok za uspostavu vlasti.

"Izvanredni izbori bi bili najbolje, a možda i jedino rješenje za trenutačni zastoj u formiranju vlasti u BiH, čije posljedice u posljednjih desetak mjeseci najviše osjete građani", navodi se u priopćenju.

Pri tome se ocjenjuje kako bi bilo 'bespredmetno održati lokalne izbore sljedeće godine' bez promjene Izbornog zakona jer se u suprotnom ne bi 'zajamčilo fer i korektno održavanje'. Dvije stranke SDP BiH i SBB su na posljednjim općim izborima 2018. godine ostvarile lošiji rezultat nego vodeća bošnjačka SDA.

Čelnici nacionalnih stranaka, hrvatskog HDZ-a BiH Dragan Čović, bošnjačkog SDA Bakir Izetbegović i srpskog SNSD-a Milorad Dodik potpisali su sporazum o uspostavi vlasti 5. kolovoza te odredili 30-dnevni rok za njegovu provedbu koji istječe sutra.

Bošnjačke stranke uvjetuju uspostavu novog vijeća ministara prihvaćanjem godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi s NATO-om, čemu se protive srpske stranke. Europska unija smatra kako uspostavu vlasti ne treba uvjetovati dokumentom povezanim s približavanjem NATO-u. Institut izvanrednih izbora ne postoji u izbornom zakonodavstvu BiH, niti je Ustavom predviđeno tko bi raspustio institucije. Da bi se omogućilo održavanje izvanrednih izbora potrebna je izmjena Izbornog zakona. Uz to hrvatske političke stranke inzistiraju na provedbi presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje.