potpisalo 69 zastupnika

Oporba traži da Ustavni sud kaže smije li predlagati saborski Poslovnik

28.04.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Ujedinjena oporba Ustavnom je sudu u petak predala zahtjev za ocjenu suglasnosti Poslovnika Sabora s Ustavom koji je potpisalo 69 zastupnika u kojem traži odgovor na pitanje smije li oporba predlagati izmjene Poslovnika, nakon što je Odbor za Ustav otklonio tu mogućnost

Marija Selak Raspudić (Most) izvijestila je da gotovo cijela oporba traži od Ustavnog suda da se očituje o odluci Gordana Jandrokovića kojom je oporbi zabranio da predloži izmjene Poslovnika.

„Nismo dobili pravnu zaštitu unutar Hrvatskog sabora jer je Odbor za Ustav, nakon što sam predložila izmjene Poslovnika, a Jandroković ih odbio uvrstiti u dnevni red, potvrdio da oporba ne može predlagati izmjene Poslovnika nego samo matični Odbor. Stoga nam je jedina pravna zaštita obraćanje Ustavnom sudu”, pojasnila je.

U pitanju je, ističe, temeljni ustavnopravni poredak koji počiva na višestranačju i nadam se da će Ustavni sud razmotriti ovaj zahtjev, da nećemo svjedočiti bilo kakvom obliku proceduralnog cinizma, da će ući u meritum pitanja i dati odgovor da teror većine nad manjinom nije dozvoljen i oporba ima pravo predlagati izmjene Poslovnika.

Riječ je o ključnim izmjenama koje bi unaprijedile rad Sabora na način da se konačno otvori građanima, da se osigura da Vlada mora odgovarati saborskim zastupnicima, da se podvrgne Saboru.

Tako bismo imali operativan i aktivan Sabor i vratili povjerenje građana u politiku, čega se vladajući možda najviše boje, poručila je Selak Raspudić.

Arsen Bauk (SDP) kazao je da bi predsjednik Sabora u dnevni red uvrstio kada bi kao zastupnik uputio prijedlog Hrvatskom saboru da nekome objavi rat.

Kada bih uputio prijedlog promjena Ustava predsjednik bi, kaže Bauk. to isto uvrstio u dnevni red, kao i kada bih predložio odluku o raspisivanju referenduma da izađemo iz Europske unije ili odluku o promjeni granica Hrvatske da Piranski zaljev ustupimo Sloveniji.

No, kada bih uputio prijedlog za izmjenu Poslovnika kojom bi povećao pravo s tri na pet opomena, predsjednik to, temeljem odluke Odbora za Ustav, ne bi uvrstio u dnevni red. Ovo je dovoljna sličica koliko je ponašanje apsurdno i koliko je pred Ustavnim sudom lagan zadatak, naglasio je Bauk.

„Zastupnici mogu predlagati izmjene Zakona, izmjene Ustava kada prikupe potpise, pa kako onda nemamo pravo predlagati izmjene Poslovnika, skup pravila po kojem radimo”, zapitala je Sandra Benčić (Možemo).

U ovom mandatu, ustvrdila je, imamo potpuni nedostatak političkog dijaloga i dogovora između pozicije i opozicije, što je posljedica politike Andreja Plenkovića koja za cilj ima potpuno marginalizirati Sabor kao najviše tijelo u ovoj zemlji koje donosi propise i odluke.

Otuda dolaze i sve njegove tvrdnje da je opozicija slaba i ništa ne radi, a opozicija nikada nije imala više inicijativa nego u ovome mandatu, ocijenila je Benčić.

Davor Dretar (Domovinski pokret) smatra daizmjene Poslovnika koje je potpisala gotovo cijela oporba Ustavni sud jednostavno mora prihvatiti i svima, pogotovo oporbi, omogućiti normalan rad.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je da ih građani nisu birali u Sabor da glume fikus ili luster nego da govore i predlažu rješenja te da se sada bore samo za to da rade posao za koji su izabrani.

U ime svojih stranačkih klubova zahtjev su na konferenciji za novinare podržali i Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), Krešo Beljak (HSS) i Dalija Orešković (Centar).