PROTIV MJERA ŠTEDNJE

Opći štrajk paralizirao Argentinu

06.04.2017 u 19:05

Bionic
Reading

Prosvjednici u Argentini sukobili su se u četvrtak s policijom tijekom prosvjeda zbog vladinih mjera štednje, u prvom općem štrajku otkako je novi predsjednik Mauricio Macri preuzeo dužnost prije 16 mjeseci

Snage sigurnosti upotrijebile su vodene topove i suzavac kako bi kontrolirale prosvjednike koji su blokirali panameričku autocestu, glavnu cestu koja vodi od sjevera zemlje do Buenos Airesa, u kojem su obično prepune ulice bile poluprazne, a trgovine zatvorene.

U jednodnevni štrajk u ponoć su stupili vozači kamiona i autobusa, tvornički radnici, djelatnici zračnih luka i carinski službenici.

Macri je na dužnost stupio u prosincu 2015. Ukinuo je tečajne i trgovinske kontrole i smanjio državnu potrošnju, uključujući subvencije za plin, što je jako povisilo račune za grijanje.

Obećao je povećanje stranih ulaganja, što se još nije ostvarilo.

Prosvjednici traže i povećanja plaća u skladu s inflacijom, koja je prošle godine iznosila 40 posto, a ove bi godine trebala iznositi 20 posto.

"Situacija je dramatična", rekao je Julio Piumato, glasnogovornik krovne sindikalne organizacije CGT. "Bogatstvo se koncentrira u rukama nekolicine istim ritmom kojim raste siromaštvo", rekao je. "Potrebe su hitne mjere za poticanje zapošljavanja. Svaki treći Argentinac je siromašan."