RUŽICA ĆAVAR I ŽELJKA MARKIĆ

One su tražile promjenu zakona o pobačaju. Što kažu o 'košarici' Ustavnog suda

02.03.2017 u 14:47

Bionic
Reading

'To je nakaradna, bijedna i sramotna odluka... Uz to je rasistička i diskriminatorna', komentirala je za tportal počasna predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Ružica Ćavar nakon što je Ustavni sud danas, nakon 26 godina, odbio njezine argumente za rušenje zakona iz 1978., kojim se dan danas regulira pobačaj. S druge strane, Željka Markić iz udruge U ime obitelji, koja je također tražila ocjenu ustavnosti, zadovoljna je jer je, unatoč nepovoljnoj odluci, Ustavni sud 'prepoznao da znanost kaže da ljudski život počinje u trenutku začeća'

Ćavar smatra da je 'Ustavni sud ovom odlukom dokazao nakaradnost hrvatskog pravnog sustava'. 'On negira osnovna i temeljna prava na život. Pravo na život ljudskog bića dijele na razdoblja po dobi, tumače kada je život zaštićen, a kada ne. To je diskriminatorna, rasistička odluka koja nije smjela biti donesena', ogorčena se referira na činjenicu da je Ustavni sud potvrdio da je pobačaj dozvoljen do desetog tjedna trudnoće.

Prisjeća se zahtjeva za ustavnost zakona koji je sama pisala još 1991. godine. 'Postavljeno je pitanje: je li zakon iz socijalizma u skladu s hrvatskim Ustavom? Naime, članak 21. Ustava RH kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život', pojašnjava. Tvrdi da spomenuti zakon iz 1978. nije smio biti zakonit jer je Hrvatska 25. lipnja 1991. donijela odluku da vrijede samo zakoni koji su doneseni u Republici Hrvatskoj.

Žalosnom smatra činjenicu da je Ustavnom sudu trebalo 26 godina da se očituje o tome, a komentirala je i činjenicu da odluka nije donesena jednoglasno jer je jedan od sudaca, Miroslav Šumanović, imao izdvojeno mišljenje. 'Drago mi je. On je dokazao da misli svojom glavom i da nije dio mašinerije', zaključuje Ćavar.

Željka Markić iz udruge U ime obitelji ukazala je na 'veliku pravnu nelogičnost'. Naime, Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, kazao je kako su stručnjaci s medicinskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci na njihov zahtjev ustvrdili da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, da bi nakon toga rekao:  'Nerođenom biću nismo priznali pravo na život.' 'Kaže da život počinje začećem, a da ga zakon ne štiti', dodaje.

Ipak, izrazila je zadovoljstvo jer je, tvrdi, Ustavni sud 'prepoznao to da znanost kaže da ljudski život počinje u trenutku začeća, što su potvrdili stručnjaci, i da je potvrdio da pobačaj nije ustavno ni ljudsko pravo'. 'Žao nam je što je propustio proglasiti ovaj zakon neustavnim', kaže Markić za tportal.

S obzirom na to da novi zakon, prema odluci Ustavnog suda, mora biti donesen u roku od dvije godine, smatra da se otvara velik prostor za argumentiranu javnu raspravu. Smatra pozitivnim to što je Ustavni sud preporučio da se u budućnosti ženama koje razmišljaju o prekidu trudnoće omogući dobivanje informacija i da im se pruži pomoć.