'PRAJD ZAUVIJEK'

[VIDEO/FOTO] U zagrebačkoj Povorci ponosa, saborski zastupnici i Tomašević: 'Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride. Nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi'

03.07.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Ispred zagrebačkog muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu u Zagrebu, započelo je okupljanje uoči Povorke ponosa LGBTIQ osoba. Među okupljenima viđeni su i saborski zastupnici Sandra Benčić, Peđa Grbin, predsjednik zagrebačke gradske skupštine Joško Klisović, a nešto prije kretanja povorke pojavio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

'Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi', rekao je Tomislav Tomašević.

Više desetaka redara, na četiri pulta oko Rooseveltovog trga, provjeravalo je imaju li sudionici Covid potvrde, javlja N1.

Osim uobičajenih zastava duginih boja, sudionici povorke nose transparente s porukama poput: 'Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača', 'I pederi su radnici', 'Ponos bez predrasuda' i sličnih.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

U proglasu, iz udruge Zagreb Pride ističu da su prvom povorkom, koja se u Zagrebu održala 29. lipnja 2002., transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi.

“Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo”, ističu i dodaju da njihove borbe nisu završene.

  • +26
Povorka ponosa u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Organizatori ističu da će se cijeli skup, od okupljanja ispred Mimare do programa u Parku Ribnjak održavati sukladno epidemiološkim uvjetima, pa će pristup u povorku i na skup na Ribnjaku imati isključivo osobe s valjanom EU-ovom digitalnom covid potvrdom. Valjanost potvrda provjeravat će redari, a sudionici su dužni držati razmak od 1,5 metra uz preporučeno nošenje zaštitnih maski.

Okupljanje ispred muzeja Mimara počinje u 14 sati, a u 15,30 sati povorka će se kretati centrom grada po trasi dugoj 2,3 kilometra sve do parka Ribnjak gdje će se održati politički prosvjedni skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”. Nakon toga, u zabavnom programu od 18 do 20 sati na Ribnjaku nastupaju House of Flamingo, Senidah, Željka Ru. i Tajga&Tundra.