potpisan sporazum

Okuplja se kontra HDZ-u na centru: Fokus i Reformisti ušli u predizbornu koaliciju

10.11.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Stranke Fokus i Narodna stranka – Reformisti u petak su u Saboru potpisali sporazum o predizbornoj koaliciji, s ciljem, kako su rekli, da se na centru stvori moćna grupacija i opcija kontra HDZ-u, koja može donijeti kvalitetne promjene Hrvatskoj

„S Narodnom strankom - Reformisti potpisali smo sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim i europarlamentarnim izborima. Ono što povezuje naše stranke i što ih čini srodnima je jaka regionalna prepoznatljivost i biračka baza, ali i nacionalna prisutnost, što naše stranke čini komplementarnima u pogledu zajedničkog nastupa na izborima”, rekao je na konferenciji za novinare u Saboru predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Kaže da imaju dobre rezultate, kvalitetnu suradnju kroz zajednički saborski Klub, a i obje stranke pripadaju Renew Europe grupaciji u Europskom parlamentu i stoga je ovakva suradnja logična.

"Stranka Fokus četvrta je stranka u Hrvatskoj po broju gradonačelnika, a naši gradovi su među najboljima u Hrvatskoj po svim statistikama, a odlične rezultate ima i Narodna stranka - Reformisti, stoga se stvara pravi temelj za okupljanje na centru", dodao je.

Ova koalicija, poručio je Nađi, pokreće okupljanje na centru, a sigurni smo da će nam se pridružiti i druge stranke i kvalitetni pojedinci.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je da njegova stranka djeluje na pozicijama liberalnog centra, imaju 70-ak vijećnika i lokalnih dužnosnika, a orijentacija je prema rezultatima i projektnom pristup. Varaždinska županija u prošlom mandatu došla je u sam vrh Hrvatske i postala najuspješnija u povlačenju EU novca i implementaciji projekata zelene energije, dodao je.

„Takav je pristup je istovjetan pristupu Fokusa, s kojim djelujemo u istom prostoru proteklih više od godinu dana. Uspješno smo i to bez ijedne primjedbe u jednoj sinergiji djelovali u Saboru i ne postoji nijedan razlog da ne surađujemo i sutra u svim formama i na svim razinama izbora i to ovim sporazumom i potvrđujemo”, istaknuo je Čačić.

Poručio je da s velikom razinom sigurnosti očekuju veliko proširenje te suradnje s njima bliskim strankama, koje smatraju da je Hrvatska institucionalno i kao društvo zarobljena HDZ-om, i da treba to zaustaviti i otvoriti prostor za drugačiju, puno moderniju, liberalniju Hrvatsku.

Nađi je kazao da su im poželjni koalicijski partneri IDS i PGS, s kojima su već uznapredovali pregovori, dodavši da u obzir dolaze i neke druge stranke i pojedinci.

„Cilj je da se stvori moćna grupacija na centru koja će biračima dati nadu da stvarno postoji opcija kontra HDZ-u koja može donijeti kvalitetne promjene Hrvatskoj”, naglasio je. Napomenuo je da su postizborne suradnje izgledne s nizom partnera, jer je teško očekivati da će neka stranka samostalno napraviti većinu.

„S HDZ-om nećemo ni pod kod cijenu niti će iz naših redova biti 'žetončića'”, izjavio je Nađi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'