DEMOKRATSKO NAZADOVANJE

Okupili se 'referendumaši' i kritizirali Grbinovo rješenje

17.02.2015 u 15:49

Bionic
Reading

Prijedlogom zakona o referendumu stvorene su barijere kojima se nastoji što je više moguće onemogućiti, ograničiti ili spriječiti buduće referendumske inicijative, ocijenio je u utorak profesor ustavnog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Robert Podolnjak na tribini 'Kakav zakon o referendumu trebamo?'

Ustvrdio je da se njime nastoji zacementirati loša rješenja te da se u tom zakonskom prijedlogu nalazi neliberalno rješenje s obzirom na vrlo stroge uvjete koji i sada postoje za građanske inicijative. Vjerujem da bi prikupljanje potpisa u tijelima državne uprave bitno otežalo svaku buduću građansku inicijativu, rekao je Podolnjak dodavši kako je ovo prilika da se još jednom apelira na Hrvatski sabor da promijeni takvo rješenje, pored još nekih drugih spornih. Takav zakon ne bi trebalo donijeti protivno građanskim inicijativama, drži Podolnjak dodaje da bi Ustavom i zakonom trebalo regulirati referendum i građansku inicijativu.

U prijedlogu zakona su i brojna rješenja koja će sputati lokalne inicijative, koje ni do sada nisu imale puno uspjeha, budući je predviđen velik broj potpisa koji je potrebno prikupiti. Broj potrebnih glasova za svaku inicijativu da bi bila uspješna na razini je trećine ukupnog brojan birača što je izuzetno teško ostvarivo, proći test ustavnosti i zadovoljiti još neke druge uvjete, kazao je Podolnjak.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' Željko Stipić drži kako predloženi zakon o referendumu koji nam je, kako je rekao 'složio predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin' nije korak unatrag u odnosu na postojeći nego više njih, jer prikupljanje potpisa ne možemo vratiti u urede državne uprave. Demokraciji je mjesto na ulici i trgovima, jer tamo građani dolaze i imaju pravo iznijeti svoj stav.
Nije jasno odakle toliki strah od izravne demokracije kod onih koji predstavljaju neizravnu demokraciju, drži Stipić. Uvjereni smo da predloženo rješenje ne može proći Hrvatski sabor i uvjereni smo da ipak saborski zastupnici neće glasovati za rigidan prijedlog zakona o referendumu, dodao je.

U ime inicijative 'Ne damo naše autoceste' Mijat Stanić ustvrdio je kako je postojeći zakon o referendumu loš i smetnja njihovom održavanju, a prijedlog novog zakona još gori. Zakon bio trebao biti, postoji li volja neke skupine da se o nečemu izjasne, pomoćno sredstvo da bi se što lakše referendum proveo, a ne tome postavljene brojne prepreke. Postojeći zakon je loš jer u njemu nije jasno propisana procedura, pa nam se događa da se ustavnost pitanja provjerava nakon što su već prikupljeni potpisi.

Stanić smatra kako je potrebno produljiti rok objavu referendumskog pitanja, a da Ustavni sud ako želi provjeriti ustavnost pitanja bi to treba učiniti prije prikupljanja potpisa. Također treba utvrditi jasne rokove za provjeru potpisa, a što smatra da bi trebalo raditi Izborno povjerenstvo.

U vezi referendumske inicijative za zabranu monetizacije autocesta Stanić je najavio da će od Hrvatskog sabora zatražiti da odbaci prijedlog saborskog Odbora za Ustav, jer njegovo obrazloženje nema nikakve veze s postavljenim pitanjem, potpuno je neutemeljeno te će od Sabora zatražiti raspisivanje referenduma i njegovo što skorije održavanje.

Predsjednica udruge 'U ime obitelji' Željka Markić istaknula je kako je potrebno osigurati da narod može izreći mišljenje i pokazali smo da se građani žele izjasniti o pitanjima koja smatraju ključnima za Hrvatsku i očekujemo da aktualna vlast ili bilo koja druga poštuje to pravo, a ne da ga narušava i onemogućuje. Inicijativa za promjenu izbornog sustava pokazala je koliko je važno da se angažiramo oko srži, a to je da mijenjamo ljude koji u naše ime upravljaju Hrvatskom.

Ta inicijativa, kao i neke druge, pokazala je političkim kastama da se građani mogu i znaju organizirati i oni sad to žele spriječiti, tvrdi Markić. Dodala je kako istraživanja pokazuju da je dostupnost mjesta izjašnjavanja ključna za broj ljudi koji će iskoristiti priliku i reći što misli, kao i da se definira broj potrebnih potpisa kako ni se unaprijed znalo koji je to broj, a ne postotak. Svjedoci smo prijevara oko broja birača i to je potrebno precizno regulirati, naglasila je Markić.