JOVANOVIĆ NAJAVIO

'Oko 85 posto učitelja dobit će veću plaću'

19.03.2014 u 15:47

Bionic
Reading

Tehnološki višak učitelja u hrvatskim školama postoji. Koliko njih točno, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, na predstavljanju Pravilnika o radnim obvezama učitelja u osnovnoj školi nije želio otkriti, jer to bi se precizno, kako je rekao, moglo utvrditi tek na jesen kada se vidi hoće li neki od njih kroz neke programe moći popuniti satnicu

Pod upitnikom su najviše učitelji likovnog, tehničkog i glazbenog odgoja. S druge pak strane evidentan je, naveo je Jovanović, manjak pedagoga, psihologa i edukatora i rehabilitatora.

'Netočno je da je novi Pravilnik uzrok tehnoloških viškova u školama. Uzrok viškova je taj što se broj učitelja povećavao, dok se broj djece u školama smanjivao. Tako je 2008. godine u školama bilo 367.284 djece, a pet godina kasnije 330.445', kazao je Jovanović.

Prema prezentiranom grafikonu broj učitelja je rastao u periodu od 2008. do 2012. godine. S 31.560 stigao je na 32.400, a danas ih je 32.170 od čega 25.964 radi na bazi punog radnog vremena. Istovremeno broj učenika u tih pet godina pao je s 365 tisuća na 330 tisuća.

'Broj se učitelja se povećavao zbog usklađivanja s odredbama Državnog pedagoškog standarda - drugi strani jezik, informatika, vjeronauk', naveo je Jovanović, a njegova pomoćnica Sabina Glasovac dodala je kako je za vrijeme ministrice Ljilje Vokić nastava profesorima glazbenog, tehničkog i likovnog smanjena s dva na jedan sat, ali i da je u pregovorima sa sindikatima njima omogućeno da imaju posebne statuse.

'Oni ne mogu ostvariti punu normu. Broj djece je manji. Meni je žao zbog toga, ali je tako. I dosada su teško ostvarivali punu normu u jednoj školi i najčešće su morali predavati u tri', kazala je Glasovac.

Novi Pravilnik će se početi primjenjivati s početkom iduće školske godine, a razlog za njegovo donošenje je prestanak važenja Granskog kolektivnog ugovora koji ističe 27. ožujka i kojeg je Pravilnik dosada bio sastavni dio.

'Ispada da su svi nezadovoljni stanjem u školstvu, a kad pokušate provesti promjene, onda nastane buna. Problemi su nastali puno prije nego sam preuzeo ovo ministarstvo i ja ih sada rješavam. Novim Pravilnikom ćemo povećati dostupnost i kvalitetu obrazovanja, uvesti red u sustavu i racionalnije raspolagati novcima. Žalosti me da su neki plasirali dezinformacije, a da Pravilnik nisu ni pročitali', istaknuo je Jovanović.

U Ministarstvu su uvjereni kako će novim Pravilnikom uvesti više reda jer se više neće moći dogoditi da pojedini učitelji primaju plaću za puno radno vrijeme iako nisu zadovoljili minimalno propisanu normu u izvođenju redovite ili izborne nastave. Sada će, smatraju, svi učitelji biti u ravnopravnom položaju.

Iz Jovanovićeva resora stižu najave da će oko 85 posto učitelja dobiti u prosjeku 3,5 posto veće plaće, odnosno od 100 do 400 kuna više, kada se rasporedi ukupno 200 milijuna kuna koji su se dosada isplaćivali za dodatak na vjernost od četiri, osam i 10 posto koji su mogli dobiti samo zaposleni više od 20 godina staža.

Ministar je uvjeren da će se na taj način poticati mladi učitelji da rade što kvalitetnije.

Nešto nižu plaću imat će pak oko deset do 15 posto učitelja, najavio je Jovanović. Na izravno novinarsko postoje li konkretni izračuni o korekcijama učiteljskih plaća, pomoćnica ministra Sabina Glasovac odgovorila je niječno.

Na pitanje o navodno gladnoj djeci u školama Jovanović je kazao kako 'postoje gradski odjeli za socijalnu skrb, centri za socijalnu skrb koji rješavaju takve probleme', a što se tiče škola, dodao je da odgovorno tvrdi kako 'u svakom gradu postoji socijalni program u kojem je točno navedeno da djeca čiji su roditelji socijalni slučajevi imaju besplatnu prehranu u školama'.