SVI HRLE NA SJEVER

Odljev mozgova ne prestaje: U Splitu obavljena regrutacija liječnika i sestara

03.10.2015 u 08:03

Bionic
Reading

Deseci splitskih liječnika, medicinskih tehničara i sestara i drugih profila zdravstvene struke očito vrlo ozbiljno razmišljaju o nastavku karijere negdje u inozemstvu: na sajmu 'Karijera u bijelom' ('Careers in White') odazvali su se pozivu na regrutaciju specijaliziranih agencija koje im pronalaze novi posao u Europskoj uniji, mahom Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Skandinaviji

U samo tri godine preko ovog sajma koji se održava u četiri najveća hrvatska grada u inozemstvo je otišlo preko pet stotina zdravstvenih radnika, a po interesu na ovogodišnjem splitskom izdanju - nakon kojega će se isti događaj organizirati u subotu u Rijeci i nedjelju u Zagrebu - čini se da se odljev kadrova neće tako skoro smanjiti.

'Prikupljamo njihove dokumente, unosimo podatke u bazu i dajemo im sve potrebne informacije', kazao nam je u ime organizatora Toni Lozančić, inače specijalizant anesteziologije u KBC-u Split. Po njegovim podacima, medicinske sestre i tehničari najčešće traže posao u Velikoj Britaniji, Irskoj i Njemačkoj, a liječnicima su posebno primamljive zemlje poput Švedske, Norveške i Danske.

'Neke agencije čak osiguravaju i šestomjesečne intenzivne tečajeve skandinavskih jezika za cijelu obitelj, za vrijeme kojih su plaćeni smještaj i prehrana te pomoć u pronalasku posla za bračnog partnera', objašnjava Lozančić.

U propagandnim materijalima koje agencije dostavljaju liječnicima objašnjava se da upravo u skandinavskim zemljama mjesečne plaće liječnika specijalista mogu dosegnuti i 12,5 tisuća eura, u Francuskoj i Njemačkoj do 10,5 tisuća. Medicinske sestre u većini ponuđenih država mogu zaraditi do 2.200 eura mjesečno i tvrdi se da one rastu ovisno o iskustvu i specijalizaciji.

Na splitskoj regrutaciji, osim uobičajenih ponuda za informacije, našlo se i nekoliko konkretnih oglasa za posao dermatologa, radiologa patologa, oftalmologa, psihijatara i kardiologa u Švedskoj i Norveškoj; početna plaća iznosila bi im šest tisuća eura uz dodatno plaćena dežurstva i troškove.

Da su hrvatski zdravstveni radnici na cijeni, za tportal su potvrdile Britanke Shannon i Maria, koje su na štandu tvrtke HLC Permanent vabile liječnike i sestre za odlazak na Otok. 'Ondje je dramatičan nedostatak kadra, a mi smo u kontaktu sa svim glavnim javnim i privatnim ustanovama u zemlji. Kandidati se zanimaju za plaću koja se nudi, ali još više za mogućnost napredovanja u struci i nastavak obrazovanja', kazale su nam.

Lidija Kopecki iz 'Careers in White Hrvatska' tvrdi da u proteklih nekoliko godina nije zabilježena baš nijedna negativna povratna reakcija stručnjaka koji su sreću potražili znatno sjevernije od hrvatskog zdravstvenog sustava. Što je obećano, to se i dobije.

Da ne bi bilo zabune, regrutiranje liječnika i sestara za poslove na sjeveru Europe nije specifičnost Hrvatske: na isti način oni već godinama odlaze iz zemalja poput Španjolske, Portugala, Italije, Grčke ili Mađarske. Nakon nekoliko hrvatskih dana sajam seli u Rumunjsku.