darovni ugovor

Odlagalište otpada u Karlovcu iz državnog u gradsko vlasništvo i proširuje djelatnost

20.05.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Na prostoru karlovačkog Odlagališta komunalnog otpada Ilovac, ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić potpisali su u ponedjeljak darovni ugovor za 177.000 četvornih metara zemljišta, čime je sveukupni prostor odlagališta iz državnog prešao u cijelosti u gradsko vlasništvo

Na Ilovcu će se dosadašnje komunalne aktivnosti nastaviti jednako kao i do sada, a na novim parcelama uz njih gradit će se pretovarna stanica, sortirnica otpada, pogon za recikliranje građevinskog otpada i drugo.

Osvrčući se na sanaciju odlagališta s proširenjem djelatnosti gospodarenja otpadom ministar Marić rekao je kako je to 'uspostava novog i civiliziranog urbanog standarda'.

Pozvao je i druge općine, gradove i županije da se jave Ministarstvu za takve potrebe, jer sada Hrvatska ima potreban zakonodavni okvir za rješavanje pitanja državne imovine darovanjem.

Jedan je to od tri tisuće raznih ugovora koji rješava problematike državne imovine od studenog 2016., kada je Ministarstvo državne imovine ustrojeno, rekao je Marić, naglasivši da se kroz te ugovore aktivirala imovina vrijedna više od tri milijarde kuna, što je stvorilo pretpostavku za investicije ukupno vrijednih između šest i sedam milijardi kuna.

'U trideset prethodnih godina, od osamostaljenja Hrvatske nije toliko učinjeno, u stvari nije bilo riješeno gotovo ništa; tu se vidi da je formiranje zasebnog ministarstva za tu problematiku bilo nužno', rekao je Marić.

Zahvaljujući se na darovnici karlovački gradonačelnik Mandić je rekao da je time Karlovac stekao pravo javljanja na natječaj za novce za 14 različitih komunalnih sadržaja koji će se tu razvijati i djelovati i nakon što se odlagalište sanira i zatvori, odnosno djelatnost preseli na budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori.

Inače, u posljednjih nekoliko godina traje sanacija odlagališta Ilovac, vrijedna 37,5 milijuna kuna, iako se tu i dalje zbrinjava otpad Karlovačke županije.

Nakon sjednice Vlade u prosincu 2018. u Karlovcu ovo je druga darovnica nekretnina gradu. Nakon darovanja vojarne Luščić i danas Ilovca predstoje, rečeno je, još i pregovori za jednu zgradu u Haulikovoj ulici i za 14 stanova, te jedan još neutvrđen broj stanova za stručne kadrove karlovačke Opće bolnice.

Marić o aktiviranju napuštenih odmarališta - u pripremi treći natječaj

Na novinarska pitanja o aktiviranju raznih napuštenih odmarališta, prvenstveno na Jadranu, ministar Marić je rekao da je kroz dva natječaja do sada dano u zakup na rok od trideset godina 18 nekretnina, država raspolaže s ukupno 60-tak takvih nekretna i priprema se i treći natječaj kako bi se za sve njih našlo rješenje sukladno zakonu.

Na upit komentirao je i izjavu predsjednika udruge 'Oduzeta imovina' iz Srbije, odvjetnika Zorana Ristića, koji, prema medijskim navodima, zastupa najviše srbijanskih tvrtki i institucija koje su u bivšoj državi imale imovinu u Hrvatskoj.

  • +2
Svečano potpisivanje ugovora u svrhu sanacije i uređenja odlagališta komunalnog otpada Ilovac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Hrvatski Ustavni sud odbio je, naime, Rističev prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske, koja datira iz 1991. godine. Ristić je, naime, ustvrdio kako Hrvatska daje odmarališta na daljnje korištenje i Slovencima i Makedoncima, ali ne i Srbima, a ministar Marić je prokomentirao kako ga ne zanima što on misli, već ga zabrinjava što se hrvatski mediji ne interesiraju za sudbinu nekretnina hrvatskih tvrtki u Srbiji.

'Mene uopće ne interesira što netko tamo misli; više me zabrinjava da se nitko nikada od hrvatskih medija nije interesirao što se dogodilo s nekretninama hrvatskih tvrtki na području Srbije', naglasio je ministar Goran Marić.

'Inače, odgovor Ustavnog suda RH toj Udruzi, koja je u studenom 2018. podnijela prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s hrvatskim Ustavom i zakonom Uredbe o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju Republike Hrvatske, isti je kao i u osam prethodnih sličnih zahtjeva', podsjetio je.

'Ustavni sud RH je potvrdio ustavnost odluke da se stavi izvan snage raspolaganje nekretninama tražiteljima iz Srbije i BiH koji su imali pravo korištenja raznih odmarališta u Hrvatskoj. Takvu je odluku donio Ustavni sud i 1991. godine, i kasnije opet, a sada je ovo deveta istovjetna odluka raznim tvrtkama da je Republika Hrvatska postupila ispravno, da oni više ne mogu raspolagati tim bivšim odmaralištima i drugim nekretninama u Hrvatsko', naglasio je.

'Ali, eto, to se sada ponavlja po deveti put, uvijek netko novi postavi zahtjev za ocjenu ustavnosti, iako Ustavni sud RH potvrdi uvijek isto, tj. potvrdi da je Hrvatska postupila sukladno Ustavu RH kada je uskratila podnositeljima pravo raspolaganja tim nekretninama', zaključio je Marić.