skandal u HUP-u

Odbačene prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića podnijelo 17 žena. Javile su se prekasno

02.12.2020 u 22:51

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je prijave za spolno uznemiravanje koje je protiv Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a, podnijelo 17 zaposlenica HUP-a, među kojima su bile i neke bivše djelatnice

Prijava je odbačena u petak, a Jutarnjem listu to je u srijedu potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Razlog odbacivanja prijave je formalne naravi. U rješenju o odbacivanju kaznene prijave navodi se kako postoje okolnosti koje isključuju kazneni progon, a to je da niti jedna od žrtava nije podnijela prijedlog za kazneni progon u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja za kazneno djelo i počinitelja.

Laički rečeno, tužiteljstvo ne tvrdi da tog zlostavljanja nije bilo, dapače, čak navodi da iz iskaza žena proizlazi da ima elemenata kaznenog djela.

Međutim, navodi dalje tužiteljstvo, sve žene, a riječ je o zaposlenicama HUP-a kojima je Jakelić bio neposredno nadređen ili nekad nadređen, zakasnile su s prijavom. Sada im preostaje jedino da svaka od njih pojedinačno nastavi s kaznenim progonom, a to im je tužiteljstvo i naznačilo u rješenju o odbačaju kaznene prijave koje je podnositeljicama, kao i Jakeliću i njegovu branitelju, dostavljeno.

Sve one imaju rok od osam dana u kojem moraju nastaviti kazneni progon.

Zaposlenice su navele da su dulji niz godina bile izložene nasilju koje se sastojalo od posprdnih komentara o načinu njihova ponašanja, odijevanja i fizičkog izgleda, čestog vikanja i ponižavanja te komentara da "nisu kraljičine pomoćnice", da su "mile Gere", "da nisu tu da misle", kao i to da se urlanje i ponižavanje zaposlenica događalo i pred članovima. Nadalje, opisivalo se da su jednu zaposlenicu tjerali da pjeva pred članovima, a druga je bila izložena urlanju, vrijeđanju i prijetnjama otkazom jer nije učinila nešto što je Jakelić smatrao da treba učiniti.

U toj su prijavi, među ostalim, navele kako ih je Jakelić pozivao na intimna druženja, zajednička službena putovanja, a druga je navela da joj se pokaže "k... koji je veličine pola metra" te da su mnoge "grljene, pipkane i štipane u prolazu". Sve potpisnice ove anonimne prijave tražile su od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da to zaustavi i sankcionira.

U ovom postupku Jakelić nije bio ispitan, a u rijetkim istupima u medijima tvrdio je da je žrtva namještaljke i borbe za vlast u HUP-u.