može se spriječiti cijepljenjem

Od ove je bolesti lani umrlo 110.000 ljudi, uglavnom djece, a ove godine oboljelih ima još više

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2018 09:59
  • Objavljeno 30.11.2018 u 09:38
Ilustracija / Cjepivo protiv ospica

Ilustracija / Cjepivo protiv ospica

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Ospice su u porastu širom svijeta a posebno u Europi i Latinskoj Americi, dijelom zbog toga što roditelji odbijaju cijepiti djecu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Širom svijeta u 2017. službeno je evidentirano oko 173.000 slučajeva ospica što predstavlja skok od više od 30 posto u odnosu na godinu prije, navodi WHO u izvješću objavljenom u četvrtak.

Stvarni se broj procjenjuje na oko 6,7 milijuna slučajeva ospica u prošlog godini.

WHO pocjenjuje da je prošle godine umrlo 110.000 ljudi, uglavnom djece, od ove bolesti koja može biti spriječena cijepljenjem.

"Ono što više zabrinjava od toga povećanja... jeste da vidimo stalno širenje ospica u zemljama u kojima to nije zabilježeno godinama", kaže Martin Friede, izvršni direktor u odjelu WHO-a za cijepljenja, cjepiva i biofarmakologiju.

"To sugerira da zapravo nazadujemo u određenim slučajevima", rekao je na konferenciji za novinare.

>>> Apel stručnjakinje: Roditelji, cijepite svoju djecu, nemojte se informirati po forumima

Ta izrazito zarazna bolest može biti smrtonosna ili izazvati gubitak sluha i mentalne poremećaje kod djece. Često je preteča drugih epidemija poput difterije u populaciji koja nije u dovoljnoj mjeri procijepljena.

Njemačka, Rusija i Venezuela prošle su godine imale velike epidemije ospica zbog čega je povučena ocjena da u tim zemljama nema širenja bolesti, naveo je WHO.

"Vidimo porast u 2018. i čini se da je taj porast stabilan pa smo zabrinuti da ono što započne kao porast postaje uzlazni trend", kaže Friede.

  • +7
  • +4

Ospice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Katrina Kretsinger, predstavnica WHO-a kaže: "U ovom trenutku u 2018. smo na putu da imamo više slučajeva nego u 2017." Po podacima do studenoga ove godine broj slučajeva veći je deset posto u odnosu na 2017.

Globalno je procijepljenost prvom dozom cjepiva stala na 85 posto a 95 posto je potrebno da bi se spriječile epidemije, navodi WHO. Procijepljenost drugom dozom je na 67 posto.

"Većina djece koja propuste (cijepljenje) živi u najsiromašnijim zajednicama u svijetu, mnoga u zonama sukoba", kaže Ann Lindstrand iz WHO-a.

  • +13
  • +10

Cijepljenje

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

No u nekim dijelovima  Europe i Latinske Amerike, "negativne dezinformacije ili nepovjerenje u cjepiva" obeshrabruje cijepljenje, kaže on poručujući da su cjepiva sigurna. Neki roditelji pogrešno pripisuju pojavu autizma cjepivu protiv ospica.

"Gubimo bitku protiv ospica ponekad zbog toga ljudi zaboravljaju da je to strašna bolest", dodaje ona.

"Izloženi smo riziku da izgubimo rezultate postignute proteklih desetljeća u zaštiti djece i zajednica od razorne bolesti koju je moguće u potpunosti spriječiti", poručuje zamjenica glavnog direktora organizacije Soumya Swaminathan u priopćenju.

Cilj je WHO-a iskorijeniti ospice do 2020. no to je upitno ako se ne osigura javna potpora cijepljenju i ulaganje u cijepljenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!