potvrđen treći slučaj ospica

Apel stručnjakinje: Roditelji, cijepite svoju djecu, nemojte se informirati po forumima

01.06.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i službeno je potvrdio treći slučaj ospica u Hrvatskoj, a zaražena je stjuardesa Croatia Airlinesa. Tom prilikom uputili su još jedan apel roditeljima da cijepe svoju djecu te da se obrate stručnim osobama kako bi dobili informacije koje ih zanimaju

Treći slučaj ospica ove godine u Hrvatskoj, prvi je bilo jedno dijete a drugi nedavni oboljeli muškarac u Dubrovniku, nije povezan s prethodna dva, potvrdila je epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina. Nad oboljelom stjuardesom su, potvrdila je, provedene protuepidemijske mjere te su pregledane sve osobe s kojima je bila u kontaktu.

'Razvoj sekundarnih slučajeva je moguć, ali nadamo se da brzom reakcijom do toga neće doći', rekla je Višekruna Vučina.

No, uputila je jasan apel roditeljima koji ne cijepe svoju djecu:

'Pozivamo roditelje da informacije dobivaju s provjerenih mjesta, da kontaktiraju nas, svoje pedijatre, da vjeruju stručnim osobama, a ne informacijama s foruma gdje ne znate tko stoji iza informacija koje je napisao i koji razlozi stoje iza toga', rekla je Višekruna Vučina još jednom apelirajući na roditelje da cijepe djecu.

>>> Plaše vas ospice? Ne paničarite, ali ovih sedam stvari morate znati

  • +3
Vesna Višekruna Vučina Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Posljednjih godina procijepljenost protiv zaraznih bolesti u Hrvatskoj je u padu, a najmanja je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, kaže Višekruna Vučina, posljednjih dana povećana je potražnja za cjepivom pa se u HZJZ-u nadaju da će porasti i procijepljenost stanovništva.