'PRIVREMENI GRAD'

Od Bridget Jones do Radojke Šverko: Splitska oporba pozvala Oparu na ostavku, HDZ ga mlako branio

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 02.10.2019 10:36
  • Objavljeno 01.10.2019 u 15:42
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara napokon je Gradskom vijeću službeno podnio izvještaj o svome radu, nakon što u prethodnim prilikama to nije mogao učiniti zbog rušenja kvoruma. Prije toga raspravljalo se i o izvršenju proračuna za prvi dio ove godine. Očekivano, gradska oporba sasula je paljbu: proglasila ga je gorim gradonačelnikom od Željka Keruma, pa čak i Ive Baldasara. Neki su ga pozvali i da odstupi

Dok je Krstulović Opara nabrajao svoja postignuća, predstavljena u izvješću svih gradskih službi na 160 stranica, druga strana prozivala ga je upravo zbog toga. Tvrde da je 'Split postao privremeni grad', aludirajući na brojna privremena prometna rješenja, a prozivaju ga i zbog kašnjenja s konačnim uređenjem Žnjana, katastrofalnog stanja na Marjanu, izostanka komunalnog reda, uhićenja u gradskoj tvrtki Čistoća i problema stanovnika gradske jezgre.

'Zadnji razvojni iskorak imali smo prije točno četrdeset godina, a zahvaljujući ovoj gradskoj vlasti neće ga ni biti u idućem razdoblju', smatra Goran Kotur (SDP).

'Ovaj izvještaj više nije 'Dnevnik Bridget Jones', kako je izgledao prethodni, ali u njemu se i dalje ni ne spominje strategija razvoja grada. Gradonačelnik je uspio dignuti namete građanima, a iza njega će ostati isključivo privremena rješenja poput kolodvora, rotora i slično. Vladajuća većina čak nije u stanju donijeti odluku o komunalnom redu jer se ne mogu dogovoriti oko toga komu će pogodovati', kazala je Marijana Puljak (Pametno).

Dokument o radu gradonačelnika ocijenila je nedovoljnim, dok joj je Duje Sučić (HDZ) odgovorio da mu daje ocjenu 'Vrlo dobar do odličan'.

  • +24
  • +21

Gradsko vijeće Splita

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Marjan, metro, prometne gužve u gradu i sve veće površine pod naplatom parkinga - to je slika vašeg rada. Imali ste težak zadatak biti gori od prethodna dva gradonačelnika, no i to ste uspjeli. Sebe perete i prebacujete odgovornost na Gradsko vijeće, a očito je da niste poželjni ni u vlastitoj stranci, ni u koaliciji. Najbolje bi bilo da odstupite', pozvao je Ante Bradarić-Šljujo (Most).

Svog gradonačelnika HDZ-ovci su branili malo ili nikako, tek je Sučić napomenuo da je 'tek na pola mandata'.

Škorić: I meni je trebalo više od dvije godine da se naučim na tramvaj

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) požalio se da od brojnih institucija i dalje ne uspijeva dobiti podatke o sredstvima potrošenim na 'splitski metro', koji navodno u prosjeku koristi tek 0,85 putnika po vožnji. 'Ideja je možda dobra, ali u pogrešnoj fazi, pa stoga nije zaživjela', kazao je Stanišić i pozvao da se vlakovi između predgrađa u Kopilici i centra grada ukinu. Tu se javio šef gradskog HDZ-a Petar Škorić s tvrdnjom da se projekt gradske željeznice od gradske do zračne luke tek razvija i da građanima treba dati vremena da se naviknu.

'I meni je u Zagrebu trebalo više od dvije godine da se naučim voziti tramvajem, a sada mi više ne pada na pamet izbjegavati javni prijevoz', slikovit je Škorić.

Bizarna omaška u izvješću

Andro Krstulović Opara zahvalio je vijećnicima na živahnoj raspravi, a na većinu kritika odbio je odgovoriti 'jer nisu bile upućene njemu nego mikrofonu'. Njegovo izvješće na koncu je usvojeno glasovima HDZ-a, HGS-a, HNS-a i nezavisnog Ante Zoričića.

Kao kuriozitet izdvojimo podatak da se bizarnom omaškom u tom dokumentu na jednom mjestu ni kriva ni dužna našla pjevačica Radojka Šverko, čije je ime navedeno na mjestu gdje se trebala nalaziti gradska pročelnica Radojka Tomašević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!