ZATVORSKI TRETMAN

Obrijani, ošišani i uniformirani: Jesu li osumnjičeni za ubojstvo tinejdžerice - žigosani?

06.12.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Otmica i okrutno ubojstvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Panča Žežovskog u Sjevernoj Makedoniji privuklo je veliku pozornost javnosti u regiji. Teško je bilo ne primijetiti kako su u utorak navečer dovedeni pred istražnog suca skopskog Kaznenog suda: odjeveni u istu odjeću, obrijani i ošišani gotovo do glave. 'Nisu žigosani, ali im se oduzima pravo izbora', objasnio je taj postupak Filip Andov, ravnatelj skopskog istražnog zatvora

Osumnjičenici Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, s Vanjinim ocem Aleksandrom Đorčevskim, privedeni su u utorak navečer sucu na istražni postupak uz jako policijsko osiguranje, ali i s osjetno izmijenjenim osobnim opisom - glave su im bile obrijane, nisu imali brade, nosili su zatvorske kombinezone, a hodali su pognutih glava izbjegavajući fotoaparate, piše Slobodni pečat.

U razgovoru za ovaj list ravnatelj skopskog zatvora Idrizovo Filip Andov složio se da ovaj prizor nije uobičajen, prije svega zato što su ovakvi zločini neuobičajeni, pa smatra da se zatvorska uprava ponijela primjereno kad ih je uniformirala.

'Zatvor u Skoplju ima stalno zaposlenog brijača. Pravilnik za osumnjičene za takve monstruozne radnje donosi ravnatelj, odnosno ja osobno. Ja sam taj koji daje smjernice o korištenju dopuštenih predmeta, pogodnostima, fizičkom izgledu i korištenju garderobe. Ovakvi gnusni činovi do sada nisu zabilježeni u Makedoniji, tako da niste mogli ni biti upoznati s takvim uredbama i smjernicama zatvora, a možda ih netko od mojih prethodnika nije provodio. No dok sam ja ravnatelj, u slučaju teškog kriminaliteta, oblika teškog nasilja, terorizma i kaznenog djela težeg oblika, upoznat ćete i vidjeti ovaj primjer dovođenja pritvorenih osoba. Razlozi za brijanje glava su higijenski, ali i sigurnosni, radi lakšeg pregleda ozljeda ako dođe do njih. Nisu žigosani, ali im se oduzima pravo na izbor frizure ili brendirane garderobe', rekao je Andov.

Sigurnost pritvorenih osoba zajamčena je i činjenicom da se nalaze u odvojenim ćelijama. Nitko nikoga ne može vidjeti, niti može znati gdje se nalazi, doznaje novinarka Miroslava Simonovska.

Podsjetimo, navedena četvorica osumnjičenih uhićena su u ponedjeljak, a osumnjičeni za organizaciju i provedbu djela Ljupčo Palevski Palčo priveden je dan kasnije u turskom gradu Balikesiru, odatle je kanio otići u Istanbul, a odande, prema neslužbenim informacijama koje makedonska policija zasad ne želi potvrditi, u Bjelorusiju.

U utorak je priveden i Stefan Dimkovski, osumnjičeni za pomaganje i poticanje na zločin, također simpatizer Desne stranke, čiji je Palevski bio eksponiran član. Dimkovski je Palevskog vozio iz Srbije u Bugarsku i Tursku te u nevjerojatnoj neopreznosti objavljivao svoje fotografije s puta na društvenim mrežama. Po dolasku u Tursku, Palevski je unajmio sobu u jeftinom motelu u gradu Balikesiru, ali ga je operativni izvor makedonske policije locirao i dojavio da namjerava otići u Istanbul. Palevski je unajmio taksi, htio je prevariti sigurnosne strukture i simulirao odlazak u Istanbul, no na pola puta se vratio. Uhićen je dok je hodao jednom od autocesta.

Tijekom pretresa u Skoplju pronađena su dva pištolja koja idu na vještačenje kako bi se utvrdilo je li u pitanju oružje iz kojeg je pucano na Vanju i Panču. Pronađen je i njezin mobitel. Tužiteljstvo zasad ne želi službeno reći kakvi su nalazi obdukcije jer će se ti dokazi zadržati i prezentirati na samom suđenju. Ministar Spasovski je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da se Vanja nije ugušila, već da je preminula od prostrijelne rane.

Ljupčo Palevski Palčo prvoosumnjičeni je za najgnusniji zločin u novijoj makedonskoj povijesti, u kojem su ubijeni 14-godišnja Vanja Đorčevska iz Skoplja i 74-godišnji Panče Žežovski iz Velesa. Njihova tijela pronađena su u grobnicama, na što su ukazala dvojica svjedoka egzekucija i kao egzekutora, odnosno osobu koja je pucala iz pištolja, prokazali su Palevskog.

Vanja nije bila ni na jednom od 70 priloženih snimaka nadzornih kamera koje je policija izuzela jer su je oteli na ulazu u zgradu u kojoj je živjela, vezali je za ruke i noge, stavili u vreću za spavanje i strpali u prtljažnik. Nakon toga je ubijena u ataru sela Orman. Državni tužitelj Gavril Bubevski rekao je da je najvjerojatniji motiv Vanjinog ubojstva to što je njezina majka prodala stan i na taj način došla do veće svote novca koju je grupa htjela iznuditi od nje, a podatke o kretanju djevojčice osumnjičenima je davao njezin otac.

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski upisao se u knjigu žalosti u školi u Skoplju, koju je pohađala ubijena Vanja Đorčevska Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Prema izjavama osumnjičenih, uplašili su se iznenadnim napretkom istrage pa su odlučili ubiti Vanju, a novac tražiti kasnije. No utvrđivanje motiva još uvijek je u tijeku.

Prema navodima tužiteljstva, ubijeni Žežovski iz Velesa dugovao je 500 eura jednom od osumnjičenih, pa mu je, nakon što je ubijen, ukradeno vozilo kojim je petorka vozila Vanju poslije otmice. Nakon što su je dovezli na lokaciju na kojoj će biti ubijena, zapalili su vozilo.