monstruozan zločin

U Turskoj uhićen prvoosumnjičeni za ubojstvo 14-godišnje Vanje: Krenuo je taksijem u Istanbul

05.12.2023 u 22:29

Bionic
Reading

Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za ubojstvo tinejdžerice Vanje Đorčevske i Pančea Žežovskog, uhićen je u utorak navečer u turskom gradu Balikesir. Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski tim je povodom iste večeri održao izvanrednu konferenciju za novinare

Spasovski je objavio da je pripremljena kaznena prijava na 100 stranica protiv pet osoba, koje su osumnjičene za pljačku, otmicu i ubojstvo.

'Želim s vama osobno podijeliti, prije svega kao čovjek, otac i građanin Makedonije, da je upravo stigla obavijest od kolega iz prijateljske Turske da je na njihovom teritoriju uhvaćen i lišen slobode planer i glavni organizator ubojstva. Tako je pala posljednja karika u ovom kriminalnom lancu', rekao je Spasovski.

Istaknuo je da su uhićeni temeljem međunarodne tjeralice, ali i operativnih saznanja makedonske policije, kao i policija Srbije, Bugarske i Hrvatske, koja je samoinicijativno izvijestila makedonske kolege da je izvršila provjere na svom teritoriju. Spasovski se zahvalio kolegama iz svih zemalja.

Makedonski predsjednik Stevo Pendarovski upisao se u knjigu žalosti u školi u Skoplju koju je pohađala ubijena Vanja Đorčevska Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Opisao je i kako je Palevski stigao do Turske. 'Prvo je prebačen iz Skoplja u Beograd, odatle preko graničnog prijelaza Gradina u Bugarsku, a odatle izravno u Tursku. Stigao je u grad Balikesir, a tamo su naši suradnici stupili u kontakt s jednim operativnim izvorom, koji nam je dojavio da odatle planira ići u Istanbul. Uhićen je dok se pješke kretao autocestom od Balikesira, gdje je planirao uzeti taksi kako bi otišao u Istanbul', precizirao je i dodao da očekuje da postupak izručenja bude brzo proveden.

Podsjetimo, 14-godišnja djevojčica Vanja Đorčevska (14) nestala je u ponedjeljak na putu u školu u skopskom naselju Debar maalo. Djevojčica je ubijena istoga dana kada je nestala. Istog dana pronađeno je tijelo Panča Žežovskog (76), umirovljenog frizera iz Velesa, koji je nestao 22. studenog. Njegov automobil korišten je u otmici djevojčice, a policija ga je zatekla zapaljenog. U vezi s ova dva slučaja osumnjičeno je - a sada i uhićeno - pet osoba, među kojima je i Aleksandar Đorčevski, otac ubijene djevojčice, kojeg policija tereti da je zločinačkoj skupini odao informacije o kretanju djevojčice prije nego što je oteta.

Ljupčo Palevski-Palčo u makedonskoj je politici i društvu poznat kao bivši predsjednik gradske organizacije socijaldemokratskog SDSM-a u Skoplju, bivši građevinski mogul, vlasnik tjednika Start, autor podcasta te osnivač nekoliko stranaka, među kojima je najpoznatija aktualna Desna stranka. Njegov detaljni portret možete pročitati ovdje.