UŽAS U MAKEDONIJI

Ministar: Otac je organizirao otmicu kćeri da bi izvukao novac od majke. To su monstrumi!

04.12.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski i javni tužitelj Gavril Bubevski obraćaju se medijima na tiskovnoj konferenciji nakon što je u nedjelju navečer objavljeno da je pronađeno tijelo 14-godišnje djevojčice Vanje Đorčevske otete prošlog ponedjeljka na putu u školu u Skoplju

Spasovski je rekao kako je makedonski MUP tijekom protekle noći raščistio slučaj. 'Na žalost, rasplet događaja nije onakav kakvom se makedonska javnost nadala. Oba tijela su pronađena zakopana, jedno u okolici Skopja, a drugo u okolici Velesa. Skopska policija došla je do petero osumnjičenih i našlo materijalne dokaze. Tri osobe su privedene, jedna je izvan države, a otac ubijene djevojčice je peti privedeni.

'Kao što je javnost već upoznata, motiv je koristoljublje', nastavio je. 'Jedna osoba, a to je otac otete djevojke, je organizirala izvršavanje kaznenog djela s ciljem iznude novca od majke otete djevojčice, kako bi svih petero osumnjičenih od toga ostvarili korist. Druga osoba nema nikakve veze s otetom djevojčicom, no slučajevi su povezani obzirom na neraščišćene odnose s jednim od optuženih, čije vozilo je korišteno u otmici te kasnije pronađeno zapaljeno. Otac je s jednim od osumnjičenih podijelio informacije o kretanju djevojčice doma. Jedan od osumnjičenih oko 11 sati ubio je djevojčicu u strahu od dokaza do kojih može doći policija. Riječ je o izoliranoj skupini kriminalaca, bandita, monstruma koji su htjeli iznuditi novac od obitelji. Mogu reći da ću učiniti sve da ova osoba, ovaj monstrum, kojemu pratimo trag, čim stupi na naše tlo da ćemo ga izvesti pred lice pravde', rekao je Spasovski.

Javnosti se zatim obratio tužitelj Gavril Bubevski, koji je rekao da su tri privedene osumnjičene osobe ispitane, te da su priznali sve o cijeloj kriminalnoj aktivnosti i tko je točno za što bio zadužen. 'Osobe su izvršile dva kaznena djela: pljačka povezana s koristoljubljem te ubojstvo. Za to se dobiva najteža moguća kvalifikacija i zakonska kazna. Izrečen je 48-satni pritvor za sve optužene. Za petim osumnjičenim koji je u bijegu bit će izdana međunarodna tjeralica', kazao je Bubevski.

Dodao je da je dijete oteto u stambenoj zgradi, odakle je izneseno u vreći za spavanje i stavljeno u vozilo tipa Citroen, koje je cijelo vrijeme pratilo drugo vozilo marke Renault Kangoo. Citroen je zapaljen na mjestu ubojstva. Optuženi su djelovali u panici jer se cijela javnost istog jutra digla u potragu za djevojčicom, te su novac planiran za ucjenu odlučili tražiti kasnije, iako je djevojčica ubijena dva i pol sata nakon otmice. 'To je objašnjenje iz njihovog iskaza. Ni nama nije jasno kako su mislili nekoga ucjenjivati, a da su djevojčicu ubili'. rekao je tužitelj.

Spasovski je rekao kako je ubojica, koji je u bijegu, prvo pobjegao s odvjetnikom u Beograd, potom u Bugarsku, a zatim u Tursku. Potvrdio je i da su svi članovi kriminalne skupine ujedno i članovi jedne ekstremno desne političke stranke, te da je u prostorijama spomenute stranke izvršen pretres, no policija nije mogla povezati motiv otmice s financiranjem stranke.

Podsjetimo, 14-godišnja djevojčica Vanja Đorčevska nestala je u ponedjeljak na putu u školu u skopskom naselju Debar maalo. Djevojčica je ubijena istoga dana kada je nestala. U blizini tijela djevojčice pronađena još jedna ubijena osoba u dobi od oko 70 godina, čiji je nestanak prijavljen tri dana prije nestanka djevojčice. U vezi s ova dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri zadržane, jedna je u inozemstvu, a jedna se osoba nalazi u policijskoj postaji.