kritizirali vlast u vukovaru

Obljetnica mirne reintegracije bez predstavnika Srba, iz SDSS-a objasnili i zašto

15.01.2023 u 13:09

Bionic
Reading

Svečani skup u povodu 25. obljetnice procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, koji se u nedjelju održava u vukovarskom Hrvatskom domu, protječe bez političkih predstavnika srpske manjine.

"Licemjerno je biti organizator ovakvog događaja i predstavljati se kao promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo područje, i biti vladajuća politička opcija koja uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija zajamčila", poručili su iz vukovarskog SDSS-a.

Navode kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u 2022. godini, suprotno amandmanu SDSS-a vladajuća većina iz Statuta grada Vukovara izbacila mogućnost slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koje je "stečeno kako u postupku mirne reintegracije, tako i Statutom grada Vukovara iz 2009. godine, dok još nije postojala obaveza uvođenja dvojezičnosti".

"Licemjerno je boriti se jučer protiv uvođenja dvojezičnosti, kada je za to postojala zakonska obaveza, i danas promovirati rezultate mirne reintegracije. Također, program skupa je organiziran tako da ni jedan sudionik mirne reintegracije niti aktualni predstavnik Srba nije predviđen da govori u ime svog naroda, a time nema ni mogućnost ukazati na probleme koji nisu riješeni ni poslije svih ovih 25 godina", navodi se u priopćenju.

Najavljuju kako će predstavnici SDSS-a i Zajedničkog vijeća općina za 25. obljetnicu procesa mirne reintegracije upaliti svijeće u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja.