upaljen i crveni meteoalarm

Objavljena prognoza za sljedećih nekoliko dana, pogledajte gdje će i do kada padati snijeg i puhati orkanska bura

21.01.2023 u 21:45

Bionic
Reading

Pretežno oblačno, u većini krajeva povremeno sa snijegom, a uz obalu i kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za nedjelju

Snijeg i jak vjetar u subotu su paralizirali dijelove Hrvatske, a dijelovi autocesta i cesta bili su zatvoreni za promet. U nastavku pročitajte kakvo se vrijeme očekuje sljedećih dana.

  • +6
Nanosi snijega na autocesti A1 prema Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

U Dalmaciji su vjerojatni pljuskovi s grmljavinom. Na kopnu vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a južnije istočnjak i jugo. Najniža temperatura na kopnu od -5 do 0, na Jadranu od 1 do 6, a najviša između -2 i 3, duž obale od 5 do 10 stupnjeva, prognoza je DHMZ-a za nedjelju.

Upaljen je i crveni meteoalarm za područje Kvarnera zbog jake i vrlo jake, a u noći i ujutro mjestimice i olujne bure, s time da će najjači udari vjetrova iznositi 65-130 km/h. Za Riječku regiju i Istru upaljen je narančasti meteoalarm zbog udara olujne bure s orkanskim udarima koji će premašivati 90 km/h, osobito podno Velebita. Za veći dio ostatka Hrvatske upaljen je žuti meteoalarm zbog snijega, poledice i jakog vjetra.

"Snijeg, pa u nizinama susnježica i zatim kiša - tako bi ukratko glasila prognoza za kopno u nastavku vikenda i prvih dana idućeg tjedna. U gorju se treba pripremiti ponegdje i na obilniji snijeg. I dalje će puhati sjeveroistočnjak, ali će danju biti manje hladno te od srijede i uglavnom bez oborina. Na Jadranu, pak, u drugom dijelu idućeg tjedna sunčanije s umjerenom i jakom burom.

  • +5
Snijeg na Braču Izvor: Cropix / Autor: Matko Biljak

Do utorka još povremeno kiša, na jugu i jako jugo, te istočni vjetar, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu bura, ponovno olujna, podno Velebita s orkanskim udarima. Osobito se u nedjelju duž obale još mjestimice očekuje i malo snijega, stoga opreznije u prometu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

>>> Cijelu prognozu Tomislava Kozarića za sljedećih nekoliko dana možete pročitati ovdje.

  • +8
Kolaps zbog snijega i leda kod Brela Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL