KAOS U DALMACIJI

[FOTO/VIDEO] U Imotskoj krajini 25 cm snijega, ljudi jedva izlaze iz kuća: 'Intervenirali smo i na otoku Braču'

21.01.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Cijela Imotska krajina je pod snijegom, njegova visina dostiže i 25 centimetra, u pojedinim zaseocima snijeg otežava izlazak žitelja iz kuća, ali sve su ceste na području splitsko-dalmatinske županije očišćene i prohodne za promet, doznaje se voditelja zimske službe Županijskih cesta u Splitu Petra Vuletića. Na terenu je 25 kamiona i ralica koji na području Splitsko-dalmatinske županije čiste snijeg s prometnica i bacaju na njih sol

Dodao je da je mehanizacija zimske službe Županijskih cesta raspoređena od kaštelanskog zaleđa, preko sinjskog područja te u Imotskoj krajini, Vrgoračkom području i i Omiškom zaleđu. "Intervenirali smo i na otoku Braču gdje je također bilo oborina snijega", kazao je Vuletić.

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Iz splitskog Državnog hidrometeorološkog zavoda ranije su izvijestili da se tijekom noći u većem dijelu Dalmatinske zagore snježni sloj nataložio na tlu te je brza cesta Solin - Klis bila zatvorena za sve kategorije vozila osim osobnih vozila. Na autocesti A1 smjer Bisko - Ravča su proglašeni zimski uvjeti, kao i na cesti D 76 Bast - Zagvozd.

  • +8
Kolaps zbog snijega i leda kod Brela Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Sloj snijega na tlu nataložio se u većem dijelu Dalmatinske zagore, posebice na širem području Imotskog, Vrgorca i Sinja, što otežava promet vozila, izvijestili su iz Županijskih cesta Split.

  • +29
Snježna mećava na Mosoru Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ralice su na terenu, ali kažu da im čišćenje snijega otežava jaki vjetar. Dionica državne ceste D8 od Piska do Donjih Brela jutros je zatvorena za promet zbog snijega i leda na njoj, izvijestila je kratko splitsko-dalmatinska Policijska uprava.DHMZ za danas prognozira oblačno i vjetrovito uz povremene oborine: u većini krajeva padat će snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom. Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak.

Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 stupnjeva Celzijusovih.

U Zagrebu se danas očekuje oblačno, povremeno sa slabim snijegom, vjerojatnijim u drugom dijelu dana. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac, povremeno s jakim udarima, u okolnom gorju mjestimice i olujnim. Temperatura zraka između -2 i 2 °C, prognozira DHMZ.

Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Istočna Hrvatska

Oblačno, povremeno sa snijegom. Vjetar umjeren do jak sjeverni. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 2°C.

Središnja Hrvatska

Oblačno, povremeno i mjestimice sa snijegom. Vjetar umjeren do jak, u gorju mjestimice i olujan sjeveroistočni i sjeverni. Temperatura zraka između -2 i 3 °C.

Gorski kotar i Lika

Oblačno sa snijegom, mjestimice i izraženijim. Puhat će vrlo jak sjeveroistočni vjetar, pa su lokalno mogući i zapusi. Temperatura zraka uglavnom od -5 do -2 °C.

  • +11
Snijeg u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Istra

Promjenljivo oblačno, a moguć je slab snijeg nošen burom. Puhat će bura, pojačana do vrlo jaka, mjestimice olujna. More umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito. Najniža temperatura zraka bit će od -1 do 3 °C, najviša dnevna od 4 do 6 °C.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Sjeverni Jadran

Promjenljivo oblačno i vjetrovito. Mjestimice kiša, a lokalno i snijeg nošen jakim vjetrom. Puhat će jaka bura, mjestimice s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Minimalna temperatura od 1 do 5, a maksimalna uglavnom od 4 do 8 °C.

  • +6
Snijeg u Gorskom kotaru Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Dalmacija

Pretežno oblačno mjestimice s kišom ili pljuskovima s grmljavinom, osobito na jugu. U unutrašnjosti susnježica ili snijeg, kojih može ponegdje biti i uz obalu. Puhat će jaka bura s olujnim udarima, a na jugu Dalmacije i vrlo jak južni vjetar i jugo. Temperatura zraka uglavnom od 7 do 11 °C, a u unutrašnjosti od 0 do 4 °C.

>>> [VIDEO] Pao snijeg na Vidovoj gori na Braču

U priobalju puše bura, povremeno sa olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube, Dalmatinski portal

Tako su u prekidu trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče.

U prekidu su i katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet. Ne voze ni brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ. Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu je od 9 sati.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica). Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije pa iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na graničnom prijelazu Tovarnik-Šid teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.