crna lista

Obiteljski odnosi čest su motiv: Prisjetili smo se najstrašnijih zločina otkad je samostalne Hrvatske

02.08.2019 u 11:53

Bionic
Reading

Masakr u zagrebačkom naselju Kajzerica u kojem je ubijeno šest osoba u četvrtak navečer jedan je od najstrašnijih zločina koji su se dogodili u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko desetljeća. Muškarac je hicima iz vatrenog oružja usmrtio tri žene, dvojicu muškaraca i desetogodišnje dijete, poslije čega je pobjegao s mjesta zločina. Nakon što ga je policija pronašla počinio je samoubojstvo

Ovo krvoproliće u potpunosti je šokiralo Hrvatsku. U nastavku donosimo pregled najtežih zločina koji su potresli našu zemlju u proteklih 27 godina.

  • +10
Policija na mjestu samoubojstva ubojice s Kajzerice Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

siječanj 1992.

Prognanik iz Gline Branko Starčević iz koristoljublja je pobio obitelj Damira Beljaka. Osim Damira, hicima iz automatskog pištolja s prigušivačem ubio je njegovu suprugu Anicu i dvojicu sinova u dobi od deset i četiri godine. Starčević je kod Beljakovih stanovao kao prognanik.

18. svibnja 1993.

U Brezju kod Samobora masakrirana je obitelj Knežević – otac, majka, kći i unuka. Ubio ih je zet Ivica Štefanović zbog ljubomore. Ubojstvo je počinio hladnim oružjem. Poslije je počinio samoubojstvo u zatvoru u Lepoglavi.

26. studenog 1993.

Pripadnik Hrvatske vojske Žarko Letinčić (30) hicima iz automatske puške ubio je suprugu Lidiju. Potom je ubio i suprugine roditelje pa je počinio samoubojstvo u zahodu kafića.

7. rujna 1994.

U zagrebačkom naselju Kozari putevi Đuro Bjeljac ubio je suprugu Dragicu, dvojicu sinova, Vladimira i Vedrana, i Milana Perića, vlasnika kuće u kojoj su stanovali kao podstanari. Nakon masakra počinio je samoubojstvo.

3. rujna 1996.

U Četvrtkovcu kod Sunje Ilija Štuc (46) hicima iz automata ubio je suprugu Slavicu te dvoje prognanika zbog ljubomore nakon što ga je napustila.

9. listopada 1998.

Marko Grgić, bivši specijalac iz Bjelovara, i Neđo Ajdarić iz Banje Luke u Kutini su hicima iz škorpiona u glavu na spavanju ubili supružnike i vlasnike mjenjačnice Ingrid Šipek (23) i Renata Serdarušića (32) te njihova prijatelja Gorana Cvrtka (25). Odnijeli su više od 900 tisuća kuna. Presudu od 40 godina zatvora, koliko su dobili, srušio je Europski sud za ljudska prava.

22. rujna 1999.

Mato Oraškić je u sudnici na Općinskom sudu u Zagrebu hicima iz pištolja u tijeku brakorazvodne parnice ubio sutkinju, svoju suprugu i njezinu odvjetnicu. Teško je ranio zapisničarku. Osuđen je na 40 godina zatvora.

28. srpnja 2002.

Duševno rastrojeni Branko Crnički u Mariji Bistrici je iz automatske puške ubio Franju Domišljanovića (68), njegovu suprugu Dragicu (66), njihovu snahu Šteficu (47), snahinu kćer Marinu (19), a pucao je u namjeri da ubije i dječaka Karla (11), kao i Zdravka Domišljanovića (46).

9. lipnja 2004.

Antun Blažević i Darko Vukojević nakon svađe kod kafića Millenium u Slavonskom Brodu ubili su braću Dragana (32) i Željka Prgometa (28) te Gorana Begića (33). Ubojstva su se dogodila u Ulici Petra Krešimira, najprometnijoj u Slavonskom Brodu.

21. ožujka 2005.

Umirovljeni policajac Vlastimir Kihalić (39) u Petrinji je ubio suprugu Željku (39) zato što je pokrenula brakorazvodnu parnicu, a potom i njezine dvije prijateljice, Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40), koje su je podržavale. Liječio se od PTSP-a, a imao je dozvolu za nošenje pištolja. Kasnije se ubio u zatvoru.

11. studenog 2006.

Dražen Kozman (23) ubio je kalašnjikovom i bombom u kafiću AS u Okučanima Dragomira Došlića (48), Mladena Belinu (36) i Marka Maroša (46), a ranio je Davora Mamuzu. Povod je bila svađa. Nakon krvavog pohoda pomahnitali Kozman nastavio je pucati i bacati bombe po drugim kafićima.

24. prosinca 2006.

U naselju Kalinovica kod Samobora Nenad Popović (36) je hicima iz automatske puške usmrtio supružnike Antunović, Anđu (43) i Dragana (46), te Anđinu sestru Zagorku Jurić, s kojom je bio u ljubavnoj vezi. Sve se odigralo pred očima maloljetne djece pobijenih Antunovića. Na kraju krvavog pohoda ubio je i sebe. Bolovao je od PTSP-a.

ožujak 2007.

Ivan Dvorski zvan Psiho, s Reneom Ljubojevićem i Lukom Obrovcem, pri pokušaju pljačke hicima iz pištolja ubio je Đanija Vukošu, njegova oca Benita (75) i Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). Kako bi prikrili zločin, izazvali su požar u stanu.

8. studenog 2007.

Damir Voschion krvavog listopada 2007. u pulskom naselju Vidikovac hladnokrvno je ubio svog oca, brata, bratovu ženu te dvoje nećaka, sedmogodišnju Karlu i dvomjesečnog Maura. Nakon što je pobio pet članova obitelji sjeo je u automobil i odvezao se do policijske postaje. Pištolj je ostavio u autu te otišao do portira. Hladno mu je rekao da je poubijao cijelu obitelj.

ožujak/travanj 2008.

Rastrojeni general Hrvatske vojske Ivan Korade u krvavom pohodu ubio je pet ljudi, da bi na koncu, kada ga je opkolila policija, presudio i sebi. Korade je svoj krvavi pohod počeo 26. ožujka 2008., kada je ubio Davora Petriša. Ubijao je i bježao sve do 3. travnja. Franju Kosa ubio je na spavanju, a sat kasnije upao je u kuću u Velikoj Veterničkoj broj 19 te je ubio Ciliku Hudić i njenog 15-godišnjeg unuka. Kad ga je 3. travnja policija opkolila u jednoj vikendici, Korade je zapucao i smrtno ranio Marija Kusanića (32), pripadnika MUP-ovih Kobri. Na kraju je presudio sebi.

veljača 2009.

Stjepan Rošker je u veljači 2009. u Križevcima ubio bratića, njegovu 14-godišnju kćer, strinu te mladića koji se našao usred tog krvavog pohoda.

25. svibnja 2009.

Stravičan zločin dogodio se u Splitu u predjelu Pazdigrad, na samom istočnom ulazu u grad. Duševno rastrojeni bivši branitelj Ljubomir Zaradić (43) iz poluautomatske puške ubio je na spavanju suprugu Orijanu (38) i njihovo dvoje djece, petogodišnju kćer Deni i desetogodišnjeg sina Trpimira, te na koncu i sebe.

27. travnja 2017.

U šibenskom prigradskom naselju Brodarica Boris Luketa (61) ubio je Milku i Hakiju Keranović te Ivana Bajića, a pokušao je ubiti Kemala Keranovića. Nakon krvavog pohoda pucao si je u glavu, no preživio je. Navodno je Keranović dugovao novac Luketi. Već su u dva navrata liječnici utvrdili da Luketa nije raspravno sposoban pa protiv njega još uvijek nije ni pokrenut kazneni postupak.

6. siječnja 2019.

Trostruko ubojstvo dogodilo se u Sukošanu. 62-godišnji Čedomir Keran ubio je svoju dvije godine stariju sestru, njezina 37-godišnjeg sina i njezinu 82-godišnju svekrvu zbog nesređenih imovinskopravnih odnosa unutar obitelji. Nakon masakra otišao je u mjesto na kavu pa se potom ubio u polju.