brodogradilišta

Obersnel: 3. maj izdvojiti iz Uljanik grupe

05.04.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u petak je poručio kako riječko brodogradilište 3. maj u budućnosti vidi kao samostalnu tvrtku, izdvojenu iz Uljanik grupe, te je pozvao sve koji to mogu, prije svih Vladu, da iznađu rješenje za privremeno financiranje 3. maja - za isplatu plaća i nabavku materijala s kojim bi se mogla pokrenuti proizvodnja

'Što se prije 3. maj izdvoji iz Uljanik grupe, to će se i njegovi problemi će se lakše rješiti', kazao je Obersnel i dodao da smatra da bi se kroz proizvodnju u relativno kratkom vremenu mogli podmiriti privremeni izvori financiranja za 3. maj.

Obersnel je kao dobru vijest ocijenio da se na čelo 3. maja vraća njegov bivši direktor Edi Kučan, koji dobro poznaje problematiku tog brodogradilišta, a naručitelji ga cijene. Izrazio je nadu da će u pregovorima s vjerovnicima i Vladom uspjeti iznaći načina za prevladavanje situacije i prijetećeg stečaja.

Istaknuo je kako je 3. maj zdrava tvrtka koja je završila restrukturiranje, da postoji interes brodovlasnika da nastavi s proizvodnjom započetih brodova, ali i s izgradnjom novih.

Da Uljanik vrati pozajmicu 3. maj bi sutra mogao početi s proizvodnjom

Obersnel je svjestan da formalni razlozi za pokretanje stečaja postoje, o čemu će se odlučivati 17. travnja na ročištu na Trgovačkom sudu u Rijeci, ali i ističe kako su dugovanja 3. maja relativno mala u odnosu na pozajmicu Uljaniku od pola milijarde kuna koja je i dovela do sadašnje situacije.

'Da nema te pozajmice ili da se ona vrati, 3. maj bi sutra mogao početi s proizvodnjom', uvjeren je.

Dodao je i da Grad Rijeka zajedno s Primorsko-goranskom županijom i sindikatima radi na osiguravanju toplog obroka za radnike 3. maja, što bi trebalo biti irješeno za dva do tri dana.

Obersnel je rekao i da su tijekom tjedna potpisana dva za grad važna ugovora - onaj za uređenje javnih površina i infrastrukture u prostoru kompleksa bivše tvornice Benčić vrijedan ukupno oko 40 milijuna kuna, te ugovor o rekonstrukciji i uređenju Krešimirove ulice 'težak' ukupno oko 43 milijuna kuna.

Naveo je i da turistički promet u Rijeci i dalje raste, da je u prva tri mjeseca u Rijeci boravilo 22 posto više turista i ostvareno 41 posto noćenja nego u istom razdoblju lani, ukupno više od 54.000 noćenja. Gosti ostaju sve duže, u prosjeku 3,1 dan, dodao je.

O presudi Sanaderu: Riječ je o krivnji pojedinca, a ne kolektivnoj

Na novinarsko pitanje o presudi Ivi Sanaderu u slučaju Planinska od pet i pol godina zatvora te je li riječ i o presudi HDZ-u, Obersnel je odgovorio: 'U mnogim drugim situacijama tvrdimo da ne postoji kolektivna krivnja, pa bio meni HDZ simpatičan ili ne, ne mogu govoriti o kolektivnoj krivnji, govorimo o krivnji pojedinca koji je sankcioniran i osuđen', kazao je.

Na tvrdnju da Sanader nije mogao sam sve raditi, Obersnel je rekao da se time moraju baviti istražna tijela te je na opetovano pitanje o toj temi rekao da 'svatko od nas odgovara građanima za svoje političko djelovanje, a nadležnim tijelima za svoje kriminalne radnje'.